Ventilatorul de 8 ori mai ieftin decât cel creat de NASA ar putea salva milioane de vieți

407
Ventilatorul de 8 ori mai ieftin decât cel creat de NASA ar putea salva milioane de vieți - ventilatorlowcostnvidia-1588421878.jpg

Articole recomandate

În cursa dezvoltării ventilatoarelor mecanice pentru pacienții de la terapie intensivă a intrat un jucător surpriză. Iar creația low-cost are deja câteva avantaje, dincolo de preț, informează playtech.ro.


William James "Bill" Dally, cercetător șef la Nvidia, e unul dintre cei mai respectați cercetători și ingineri în domeniul tehnologiei. Recent, a surprins cu un anunț deosebit: a creat un ventilator mecanic pentru spitale. Prețul? 400 de dolari. Bill Dally și-a denumit invenția OP-Vent


Proiectul este de tip open source, ceea ce înseamnă că poate fi folosit de oricine e interesat. Ventilatorul acesta ar putea fi realizat cu piese deja disponibile, astfel încât spitalele care au nevoie nu trebuie să aștepte după rețelele mari de componente.




Ca să-ți dai seama ce înseamnă low-cost, în piața obișnuită a ventilatoarelor un astfel de echipament poate ajunge la 20.000 de dolari sau chiar mai mult. Sigur, acesta nu e la fel de durabil pe termen lung sau la fel de performant, dar pentru pacienții de la terapie intensivă infectați cu SARS-CoV-2 ar putea fi o salvare.


Aici vorbim de 0,3 până la 0,6% din pacienți afectați. Ceea ce, raportat la, de exemplu, România, asta ar însemna până la 80 de pacienți care ar avea nevoie de un ventilator. La nivel global înseamnă aproape 20.000 de pacienți care ar avea nevoie de așa ceva.


Prototipul dezvoltat de oameni ai NASA a fost testat la Școala de Medicină Icahn de la spitalul Mount Sinai din New York. "Testarea a fost desăvârșită", a declarat Dave Gallagher, director asociat la JPL.


"Sunt o mulțime de componente din alte industrii care pot fi folosite. Nu sunt componente pe care le-ai folosi, în mod obișnuit, pentru a produce un ventilator. Sunt circa 700 de componente pe care nu le folosim și, astfel, nu trebuie să ne batem pentru distribuție", a completat acesta.


La acel moment, Gallagher n-a comunicat un preț final, dar a estimat că ar costa între 2.000 și 3.000 de dolari ca să fie produs. Spre comparație, General Motors a zis că produce ventilatoare low-cost la circa 16.000 de dolari bucata.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.716 secunde