Utilizatorii vor putea cere GOOGLE să șteargă unele informații din rezultatele căutărilor online

238
Utilizatorii vor putea cere GOOGLE să șteargă unele informații din rezultatele căutărilor online - googlemovesinto1390916941-1400047265.jpg

Articole recomandate

Utilizatorii vor putea cere Google și altor motoare de căutare pe internet să șteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către știri, decizii judecătorești și alte documente care conțin informații sensibile, potrivit unei hotărâri CEJ, pe care gigantul IT american o consideră cenzură.

Cazul judecat de Curtea Europeană de Justiție (CEJ) ilustrează lupta care să dă între susținătorii libertății de exprimare și cei ai dreptului la viață privată, care afirmă că oamenii au "dreptul să fie uitați", adică să-și poată șterge urmele electronice de pe internet, scrie CNBC.

În cazul judecat de Curtea Europeană de Justiție, deschis încă din 2011, autoritatea spaniolă pentru protecția datelor cu caracter personal a cerut Google să șteargă link-uri către mai mult de 100 de articole considerate defăimătoare, decizia de la momentul respectiv declanșând temeri privind libertatea de exprimare, scrie Deutsche Welle.

Google a contestat decizia într-un tribunal din Madrid, afirmând că nu poartă responsabilitatea informațiilor care apar pe web.

Tribunalul spaniol a cerut opinia Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță a UE. Deciziile Curții sunt obligatorii pentru toate statele membre ale UE.

"Dacă, în baza unei căutări online după numele unei persoane, lista de rezultate afișează un link către o pagina web care conține informații despre acea persoană, subiectul în cauză se poate adresa direct operatorului motorului de căutare online, iar în cazul în care operatorul nu-i respectă cererea poate aduce chestiunea în fața autorităților competente, pentru a obține, în anumite condiții, ștergerea acelui link din lista de rezultate. Un operator de căutare pe internet este responsabil de procesarea pe care o efectuează a datelor personale care apar pe pagini web ale unor terți", au afirmat judecătorii.

Google afirmă că forțarea companiei să șteargă astfel de informații reprezintă un act de cenzură, potrivit CNBC. Compania americană a arătat că are nevoie de timp pentru a analiza implicațiile deciziei.

Hotărârea Curții înseamnă că persoanele pot cere Google sau altor operatori de motoare de căutare pe internet să dezactiveze unele linkuri către paginile unor terți, cum ar fi ziarele, unde apar de exemplu articole despre cazuri din instanță sau anunțuri cu caracter juridic în care persoanele respective sunt numite, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1866 secunde