UE își face propriile procesoare ca să nu mai depindă de SUA și Asia

373
UE își face propriile procesoare ca să nu mai depindă de SUA și Asia - procesoare1170x658-1560153128.jpg

Articole recomandate

Procesoarele, de tot felul, se produc în întreaga lume, mai puțin Europa. UE a decis să schimbe asta cu EPI, scrie playtech.ro

EPI (European Processor Initiative) este un program a cărei misiune este să creeze procesoare competitive pentru fiecare segment de piață din Europa. La șase luni de la începerea programului, EPI a depus primele design-uri de arhitecturi de procesoare la Comisia Europeană.


Procesoarele din prezent sunt produse de Intel, Broadcom și Qualcomm din America, Samsung din Coreea de Sud, TSMC din Taiwan și ARM din Japonia. Europa are nevoie să producă procesoare, mai ales într-o lume tot mai tehnologizată.

Planul este ca EPI să lanseze prima familie de procesoare, nume de cod Rhea, în 2021. Această familie de produse va fi concentrată în jurul unui nucleu ARM ce va fi ajutat de mai multe chiplet-uri RISC-V pentru ca performanța să fie una ridicată, dar consumul de energie mic. Acele RISC-V se vor ocupa de sarcini intensive precum analiză de date, inteligență artificială și așa mai departe.


Familia de procesoare EPI va fi dedicată industriei

Rhea ar trebui să ajungă în servere și în alte sisteme informatice (vezi aeronave), însă nu și la consumatori. Cine știe? Dacă le iese treaba pe servere și pe mașini autonome poate o să intre și pe segmentul consumer și astfel să concureze cu Intel și AMD.

Pentru sectorul auto, în special pentru mașinile autonome, EPI va folosi arhitectura Kalray. Kalray este un producător francez de procesoare, iar procesorul actual MPPA2-256 Bostan2 este dedicat mașinilor autonome.

EPI nu intenționează să aibă un impact mic asupra industriei, ci intenționează să o revoluționeze și să devină un jucător important în viitorul în care computerele pot face un miliard de miliarde de calcule pe secundă.

Crede că acest lucru este posibil datorită faptului că nu este împiedicată de proiecte sau arhitecturi vechi, iar procesoarele sale vor construite de la zero pentru epoca modernă.

SURSA: TECHSPOT


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1165 secunde