Sonda chineză Chang'e-4 și-a reluat activitatea pe Lună

287
Sonda chineză Chang'e-4 și-a reluat activitatea pe Lună - ddd-1579520583.jpg

Articole recomandate

Modulul de aselenizare și roverul misiunii chineze Chang'e-4 și-au reluat activitatea pe partea îndepărtată a Lunii, în cea de-a 14-a zi selenară, după ce s-au aflat în ''hibernare'' în timpul nopții extrem de reci, relatează agenția Xinhua, preluată de Agerpres. Atât modulul de aselenizare cât și robotul selenar se află în stare normală de funcționare, potrivit centrului pentru explorare selenară și program spațial din cadrul Administrației Spațiale Naționale din China.

Sonda chineză Chang'e-4, lansată la data de 8 decembrie 2018, a aselenizat în premieră, la 3 ianuarie 2019, în craterul Von Karman din bazinul Aitken aflat la Polul Sud, pe partea întunecată a Lunii. Până la finalul celei de-a 13-a zile selenare, roverul Yutu-2 a parcurs 357 metri pe fața îndepărtată a Lunii în cadrul misiunii de cercetare a teritoriului neexplorat. Roverul Yutu-2, sau Iepurele de Jad 2, a depășit perioada prevăzută de funcționare, de trei luni, devenit astfel cel mai durabil robot aflat pe suprafața Lunii.

În timpul celei de-a opta zile selenare, misiunea chineză Chang'e-4 a descoperit o substanță de culoare neobișnuită, asemănătoare unui gel, potrivit Live Science. Caracterul surprinzător al descoperirii i-a făcut pe responsabilii misiunii să decaleze programul roverului autonom Yutu-2 și să-și concentreze toate resursele științifice pentru a identifica acea substanță.

O zi pe Lună echivalează cu 14 zile pe Pământ, iar noaptea selenară are acceași durată. Sonda Chang'e-4 intră în hibernare în timpul nopții selenare din cauza cantității insuficiente de energie solară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4786 secunde