Rămășițele unei păsări uriașe au fost descoperite în nordul Mării Negre. Ea trăiă în urmă cu 2 milioane de ani

276
Rămășițele unei păsări uriașe au fost descoperite în nordul Mării Negre. Ea trăiă în urmă cu 2 milioane de ani - pasare-1561816873.jpg

Articole recomandate

O pasăre uriașă, de trei ori mai mare decât un struț, ar fi trăit odată în Europa, conform unor rămășițe fosilizate descoperite în Crimeea, informează joi Press Association.


În urma analizelor efectuate asupra unui os din scheletul coapsei, descoperit în peștera Taurida de pe coasta de nord a Mării Negre, oamenii de știință au estimat că pasărea avea aproximativ 450 de kilograme și o înălțime de circa 4,5 metri, mult peste cea a oamenilor primitivi care trăiau în zonă în urmă cu 1,5 - 2 milioane de ani, potrivit Agerpres.


Potrivit cercetătorilor, este pentru prima dată când a fost consemnată prezența unei păsări atât de mari în emisfera nordică.


''Când am simțit inițial greutatea păsării al cărei os îl țineam în mână, am crezut că este vorba despre o fosilă de pasăre-elefant pentru că nicio altă pasăre de o asemenea dimensiune nu a mai fost raportată din Europa'', a declarat doctor Nikita Zelenkov de la Academia de Științe din Rusia, autor principal al studiului.


''Însă, în mod surprinzător, structura osului a dezvăluit o altă poveste'', a adăugat cercetătorul.


Cu toate că pasărea nu era capabilă să zboare, oamenii de știință cred că se deplasa rapid datorită oaselor sale lungi și suple, care ar fi jucat un rol esențial în supraviețuirea ei.


Se estimează că pasărea aparținea speciei Pachystruthio dmanisensis și constituia o sursă de carne, oase, pene și coji de ouă, utile oamenilor primitivi care au venit din Africa și s-au stabilit în Europa.


Potrivit studiului publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, deși specia era cunoscută anterior, aceasta este pentru prima dată când au fost calculate dimensiunile păsării prin măsurătorile efectuate asupra osului femur, cu ajutorul cărora s-a putut estima greutatea.


Conform calculelor, pasărea era de două ori mai mare decât cel mai mare exemplar de moa, de trei ori mai mare decât struțul comun și aproape la fel de grea ca un urs polar adult.


Descoperirea a fost realizată întâmplător, în vara anului trecut, în timpul lucrărilor de construcție a unei noi autostrăzi. În același loc au fost găsite și alte rămășițe, inclusiv cele ale unui bizon.


''Rămășițe de mamut au fost aduse la lumină anul trecut, iar în acel sit s-ar putea afla în continuare mai multe mărturii ce ne pot oferi informații despre trecutul îndepărtat al Europei'', a subliniat Zelenkov.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2265 secunde