Polul magnetic nordic al Pământului s-a schimbat din nou, trecând de meridianul Greenwich

552
Polul magnetic nordic al Pământului s-a schimbat din nou, trecând de meridianul Greenwich - poli-1576605179.jpg

Articole recomandate

Polul nord magnetic al Pământului, care a început să se deplaseze din locația în care se afla în urmă cu câțiva ani, din zona arctică canadiană, spre est, spre Siberia, a trecut recent de meridianul Greenwich, transmite marți Live Science, citat de Agerpres.


În ultimele două decenii, nordul magnetic se deplasează spre est cu 55 de kilometri pe an. Ultimul model de evoluție al câmpului magnetic terestru, publicat la 10 decembrie de British Geological Survey, preconizează că această deplasare spre Siberia va continua, însă viteza scade până la aproximativ 40 km/an. Acest model de evoluție este folosit în fiecare an pentru a calibra instrumentele de navigație.


Câmpul geomagnetic este produs de mișcarea curenților de convecție din nucleul exterior al Pământului și are orientarea nord-sud. Din motive incomplet cunoscute, dar care au legătură cu dinamica interioară a planetei, câmpul geomagnetic trece printr-o perioadă în care slăbește din intensitate. Din această cauză, nordul magnetic se deplasează.


Unde se află polii magnetici ai Pământului


În luna februarie 2019 nordul magnetic se afla la coordonatele 86,54 N, 170,88 E, în Oceanul Arctic. Similar, nici sudul magnetic nu este aliniat sudului geografic, fiind plasat în februarie 2019 la coordonatele 64,13 S, 136,02 E, în largul coastelor Antarcticii.


Oamenii de știință publică o nouă versiune a World Magnetic Model la fiecare cinci ani. În februarie 2019 a fost însă necesară publicarea poziției nordului magnetic pentru că acesta s-a deplasat prea mult și era nevoie de o recalibrare a aparatelor GPS.


Noul model prezintă nordul magnetic la est de meridianul 0. Conform unui material publicat de revista Newsweek, meridianul 0 a fost depășit spre est în septembrie 2019. Meridianul 0, denumit și meridianul Greenwich, a fost fixat ca sistem de referință pentru longitudinea de 0 grade, 0 minute și 0 secunde în 1884 și străbate Observatorul Regal din Greenwich, Anglia.


Efectele mutării polului magnetic


Deocamdată nu se știe dacă polii magnetici ai Pământului urmează să se inverseze din nou pe fondul slăbirii câmpului magnetic sau dacă câmpul magnetic terestru va începe să crească în intensitate.


Ambele evenimente s-au mai produs în istoria Pământului, fără a avea efecte notabile asupra vieții. Sistemele moderne de navigație se bazează însă pe polul nord magnetic și necesită o permanentă recalibrare, pe măsură ce polul nord magnetic se deplasează spre est.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5095 secunde