În România nu mai pot fi puse în vânzare anumite telefoanele mobile. Iată motivul

Vineri, 26 Iunie 2020, 14:45
494
Începând cu data de 27 iunie, în România nu mai pot fi puse în vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesaje RO-ALERT, conform Digi24.


Astfel, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență - RO-ALERT - până la sfârșitul zilei de vineri, 26 iunie, potrivit unei ordonanță de urgență apărută anul trecut. În caz contrar, comercianții riscă, în anumite cazuri, amenzi de până la 100.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.


Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență "RO-ALERT". Aceasta a fost publicată anul trecut și se aplică, dar interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020.


Una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. De acum înainte, aceștia pot să vândă doar telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.


"Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României", scrie în ordonanță.


Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie 2020 vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1401 secunde