Drona-porumbel cu pene reale, noua invenție a cercetătorilor din California

258
Drona-porumbel cu pene reale, noua invenție a cercetătorilor din California - ddd-1579254536.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au anunțat că au studiat cu minuțiozitate aripile porumbeilor pentru a crea "PigeonBot", un fel de dronă cu aripi formată din 40 de pene reale, transmite Agerpres. "Inginerii din sectorul aerospațial și din știința materialelor pot de acum să înceapă să se gândească la modul în care să conceapă și să fabrice aripi și materiale care se mișcă la fel de ușor ca cele ale păsărilor", a declarat David Lentink, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Stanford și autorul celor două articole publicate în revistele Science și Science Robotics care descriu rezultatele acestui studiu.

Studiind aripile păsărilor într-un tunel aerodinamic, cercetătorii californieni au remarcat că încheieturile și degetele lor le permit să își controleze cu mare precizie poziția penelor și anvergura aripilor. În timpul testelor de zbor, manevrarea încheieturilor și a degetelor a declanșat viraje strânse și precise, dovadă - potrivit cercetătorilor - a faptului că păsările folosesc în principal acele degete pentru a-și coordona direcția în timpul zborului.

Cercetătorii au descoperit și modul în care păsările își adaptează aripile în timpul zborului: penele adiacente pot să se strângă împreună cu o microstructură ce funcționează la fel ca o încheietoare cu arici tip Velcro, pentru a face zborul mai fluid. Acele pene se lipesc între ele când aripa se întinde și se desfac din nou atunci când aripa se contractă, făcând-o mai rezistentă la turbulențe.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au remarcat că structuri similare există la numeroase specii de păsări, cu excepția bufnițelor, care pot să zboare într-o manieră mai silențioasă. Acele structuri ce imită încheietorile cu arici, cunoscute sub denumirea "lobate cilia", ar putea avea o gamă largă de utilizări, din domeniul medical până la cel aerospațial, fapt ce ar putea reprezenta, conform lui David Lentink și colegilor lui, numeroase surse de inspirație pentru cercetări viitoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2896 secunde