Cel mai rapid supercomputer a fost creat pentru a lupta cu virusul

301
Cel mai rapid supercomputer a fost creat pentru a lupta cu virusul - summitcelmaiputernicsupercompute-1587193312.jpg

Articole recomandate

O echipă de voluntari a creat cel mai rapid supercomputer din lume și-l vor folosi pentru a combate virusul cu care se confruntă planeta noastră, informează playtech.ro.


Fiecare dintre aceștia a pus la bătaie puterea de calcul a propriului computer de acasă pentru a crea supercomputerul care va fi folosit în lupta cu noul coronavirus. Pe 25 martie, datorită puterii combinate a tuturor acestor computere, sistemul a ajuns la 1,000,000,000,000,000,000 de operațiuni pe secundă, sau un exaflop. Acest lucru l-a făcut mai puternic decât cel mai rapid supercomputer care există în prezent în lume. Vorbim despre IBM Summit, folosit pentru cercetări științifice.


Lunea următoare, computerul a atins recordul de 2,4 exaflops. Astfel, a ajuns să fie mai puternic decât toate primele 500 supercomputere din lume la un loc. Asta mulțumită rețelei de aproape un milion de noi membri ai rețelei.


Organizația care coordonează efortul se numește Folding@Home. În română, "folding" înseamnă pliere și se referă aici la fenomenul din corpul uman cunoscut sub numele de pliere a proteinelor. Astfel, voluntarii rulează un mic software pe comptuerul de acasă, care execută sarcini mici care îl ajută să determine structura fizică a proteinelor.


Ce se poate obține din cel mai puternic supercomputer
Proteinele complexe sunt alcătuite dintr-unul sau mai multe șiruri de aminoacizi, pliate între ele în moduri complexe, dar previzibile, de creere a unor forme 3D. Prin aplicarea acestor reguli previzibile, chiar și un computer de acasă poate efectua calcule. Iar atunci când milioane de calculatoare rulează software-ul în același timp, rețeaua totală poate depăși cu mult un supercomputer tradițional.


Folding@Home a anunțat că-și va folosi rețeaua pentru a studia dinamica proteinelor care compun virusul SARS-CoV-2. Acest lucru va contribui la descoperirea unor medicamente împotriva acestuia.


Proiectului i s-a alăturat un număr foarte mare de voluntari din momentul în care SETI@home, primul proiect de acest fel, s-a încheiat. După câteva zile, Folding@home a anunțat că își va concentra atenția asupra combaterii noului virus.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3193 secunde