Vasile Bezărău, amintiri din perioada de glorie a rugby-ului constănțean

714
Vasile Bezărău, amintiri din perioada de glorie a rugby-ului constănțean - vasile-1586282682.jpg

Articole de la același autor

Rugby-ul constănțean a trăit ani de glorie, iar una dintre cele mai frumoase amintiri rămâne ultimul titlu de campioană națională pe care l-a obținut Farul Constanța, în 1997.

Farul Constanța este una dintre cele mai titrate echipe din rugby-ul românesc, fiind înființată în urmă cu 65 de ani (1955), timp în care a cucerit șase titluri de campioană națională, în anii 1975, 1976, 1978, 1986, 1995 și 1997, toate obținute cu regretatul antrenor emerit Mihail Naca la timonă.
În 1997, echipa Farului era formată din jucători care formau un grup extrem de unit. Unul dintre aceștia este Vasile Bezărău, cel mai în vârstă jucător la acea vreme al echipei de la malul mării.

Bezărău își amintește cu plăcere de perioada în care a câștigat două titluri cu Farul, unul în 1995, iar celălalt în 1997.



"Am foarte multe amintiri din cariera mea de jucător. Îmi aduc aminte când am luat ultimul titlu de campion al României cu Farul Constanța. Am câștigat campionatul și am participat în cea mai importantă competiție inter-cluburi europeană. A fost ultimul titlu din istoria echipei de la malul mării.
Grupul era unul foarte unit, pentru că, dacă nu eram un grup unit, nu puteam să câștigăm campionatul. Pentru a câștiga un campionat la rugby, nu poți să faci o echipă de la un an la altul. Noi aveam împreună cel puțin 5 ani de când jucam. Aveam 37 de ani, eram și antrenor secund și mai intram din când în când în teren. Eram câțiva care mai luasem o dată titlul, în 1995. Pentru mine, titlul din 1997 a fost cel de-al doilea din cariera mea", a declarat, pentru "Cuget Liber", Vasile Bezărău.

Mihail Naca, un adevărat mentor

Vasile Bezărău vorbește foarte frumos despre fostul său antrenor Mihail Naca, cel care a trecut în neființă în anul 2009.

Pentru jucătorii de atunci, Mihail Naca a fost un adevărat mentor, care i-a îndrumat atât în teren, dar cât și în viața de zi cu zi.

"L-am avut mult timp antrenor pe regretatul Mihail Naca. Era un antrenor extrem de experimentat și acest lucru reprezenta o normalitate. Cucerise șase titluri de campion și multe alte locuri pe podium. În ultimul timp, se baza foarte mult pe experiența jucătorilor pe care îi avea. Dacă vă uitați puțin între titlurile pe care le-a cucerit, au trecut ceva ani. Relațiile de joc contau foarte mult și mai ales prietenia pe care o aveau jucătorii între ei. La repriza a treia se formau grupuri și dacă nu mulțumeai pe toată lumea, era greu să reziști", a explicat Vasile Bezărău.



Repriza a treia este și ea foarte importantă pentru rugbiști. După încheierea fiecărui meci, jucătorii ambelor echipe se strângeau la masă și dezbăteau ceea ce s-a întâmplat în partidă.
"În rugby există repriza a treia, acolo unde ambele echipe se întâlnesc la masă și vorbesc despre meci, dar și despre alte multe lucruri importante pentru ei. Chiar dacă în timpul meciului aveau loc mai multe neînțelegeri între jucători și se mai încing spiritele, la repriza a treia toți devin automat prieteni. Nu aveam voie să ne certăm cu jucătorii adverși după meciuri. Și din acest motiv am rămas prieteni. Ne cunoaștem și acum, mai ținem

legătura, ne mai întâlnim din când în când. Rugby-ul este un sport nobil și o activitate extrem de frumoasă" , a adăugat Vasile Bezărău.

Pesimist în privința viitorului



Vasile Bezărău nu mai crede în viitorul rugby-ului românesc. Fostul mare sportiv este de părere că, fără bani, în ziua de astăzi, nu se mai poate ajunge la performanță.
"Este foarte greu ca orașul nostru să mai aibă o echipă care să devină campioană națională. Uitați-vă la Tomitanii. Tot respectul pentru ei, dar este greu dacă nu investești. De când rugby-ul a devenit mult mai profesionist decât era înainte, jucătorii au început să aibă pretenții. Și este și normal acest lucru. Păi, înainte aveau câte o meserie și jucau rugby de plăcere. Mai primeam și noi mici satisfacții financiare, dar foarte puțin în comparație cu ceea ce se întâmplă astăzi.

Mulți rugbiști au plecat în Franța după Revoluție, dar să știți că nu toți o duc bine. Sunt doar câțiva care o duc mai bine, restul duc doar un trai decent și atât", a concluzionat Vasile Bezărău.

XXX

Echipa Farul Constanța care a cucerit ultimul titlu de campioană națională din istoria clubului este următoarea: Laurențiu Rotaru, Marian Plugaru, Cristian Constantin, Vasile Butuc, Valeriu Chiriță, Florin Cojocaru, Adrian Moldoveanu, Daniel Chiriac, Erdinci Septar, Ionuț Ruxanda, Daniel Iacob, Mironel Colioglu, Adrian Gârbu, Mihai Foca, Sorin Trancă, Cristian Dragomir, Vasile Bezărău, Mihai Ciolacu, Adrian Tinca, Iulian Soceanu, Dorin Talabă, Nicolae Fulina, Emil Florea, Cătălin Sasu, Marius Picoiu, Aurelian Stan, Vasile Brici, Ionel Calancea, Marian Dumitru, Marian Apostol, Ionuț Chitu, Marius Codea. Antrenor - Mihail Naca.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9987 secunde