Trofeul Henri Delaunay, care va fi decernat câștigătoarei EURO 2020, va fi expus vineri la București

545
Trofeul Henri Delaunay, care va fi decernat câștigătoarei EURO 2020, va fi expus vineri la București - trofeuhenridelaunay-1552470892.jpg

Articole recomandate

Trofeul Henri Delaunay, care va fi decernat câștigătoarei Campionatului European de fotbal din 2020, va fi expus la Arena Națională din București vineri, 15 martie, începând cu ora 13:00, informează, miercuri, site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.



Accesul publicului este liber, fanii fotbalului având posibilitatea să se fotografieze alături de cupa originală, din argint masiv. Primii 2020 de vizitatori vor participa la o tombolă, iar a doua zi, prin tragere la sorți, vor fi desemnați 11 câștigători care vor primi câte un tricou al naționalei semnat de ambasadorii EURO 2020 la București. Lista câștigătorilor va fi publicată pe contul de Facebook al FRF.

La evenimentul de la Arena Națională va fi amenajat și un punct de informare dedicat celor interesați de programul de voluntariat EURO 2020. În organizarea EURO 2020 la București vor fi implicați peste o mie de voluntari cu vârste de peste 18 ani.

Trofeul acordat câștigătoarei Campionatului European de fotbal poartă numele primului secretar general al UEFA, Henri Delaunay, care a avut ideea organizării unei astfel de competiții continentale. Henri Delaunay a murit în 1955, cu 5 ani înainte să-și vadă proiectul pus în practică. Fiul său Pierre a fost desemnat să creeze trofeul care să fie oferit învingătorilor, cu dreptul de a-l păstra timp de 4 ani, până la următoarea ediție a Campionatului European.

Pentru turneul din 2008 a fost realizată o nouă versiune a cupei, mai impozantă, întrucât vechiul trofeu intrase deja în umbra altor trofee ale UEFA din zona competițiilor de club continentale. Noua cupă Delaunay este din argint masiv, în greutate de 8 kilograme și cu o înălțime de 60 centimetri, cu 2 kilograme mai mult decât vechiul trofeu și cu 18 centimetri mai înaltă. Soclul de marmură a fost înlocuit cu unul mai mare de argint, iar numele câștigătoarelor sunt acum gravate pe spatele trofeului.

Designul inițial a fost creat de către Casa de bijuterii Chobillon și cumpărat ulterior de Casa Arthus-Bertrand din Paris. Noul trofeu a fost produs de casa londoneză Asprey, care a mai creat și Cupa Americii.

Spaniolul Iker Casillas a fost primul fotbalist care a ridicat noul Trofeu Delaunay deasupra capului, după ce naționala Spaniei a câștigat Campionatul European în 2008.

Trofeul Delaunay va fi înmânat câștigătoarei EURO 2020 la Londra, după finala de pe stadionul Wembley din 12 iulie 2020.

Bucureștiul este unul dintre cele 12 orașe care vor găzdui EURO 2020. Este o ediție aniversară, care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European. România este una dintre cele 17 națiuni care au participat la toate preliminariile Campionatului European. Astăzi se luptă în calificări 55 de națiuni. Bucureștiul va găzdui trei meciuri ale grupei C, pe 14, 18 și 22 iunie 2020, și o optime de finală pe 29 iunie 2020. Dacă se va califica, prima reprezentativă a României va fi repartizată în grupa C și va juca cel puțin două meciuri la București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6205 secunde