TAS a respins apelul FCSB împotriva FRF privind obligativitatea înființării unei echipe feminine

Marţi, 21 Iulie 2020
105
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins, marți, apelul formulat de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal privind obligativitatea grupărilor din Liga I de a înființa o echipe de fotbal feminin și cea prin care se permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat, informează site-ul oficial al FRF.


"Tribunalul Arbitral al Sportului a respins astăzi, 21 iulie 2020, contestația formulată de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal privind obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a-și înscrie o echipă de fotbal feminin U15 și cea prin care se permite cluburilor de drept public să se transforme în cluburi de drept privat. Federația Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de o echipă formată din Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, și avocatul Paul Ciucur", se arată pe site-ul citat.


Pe 3 iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF a aprobat măsurile de dezvoltare a fotbalului feminin prin intermediul cluburilor cu echipe participante în Liga I.


Astfel, începând cu sezonul 2020-2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii I trebuie să îndeplinească cerința de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Național Under 15 feminin. De asemenea, reforma va continua și în următoarele sezoane, astfel:


- începând cu sezonul 2021-2022, cluburile din Liga I trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (Liga 1, Liga 2, Liga 3) și trebuie să aibă în continuare minim 20 de jucătoare înscrise în Campionatul Național U15. În ambele situații se aplică varianta protocolului de colaborare: echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga I masculin în competițiile în care evoluează.


- începând cu sezonul 2022-2023, cluburile din Liga I trebuie să înregistreze minimum 20 de jucătoare care să joace în Campionatul Național U15, să înregistreze minimum 15 jucătoare U13 și să înscrie o echipă în Campionatul Național de Senioare. Pentru toate cele trei situații se aplică, de asemenea, varianta protocolului de colaborare, caz în care echipa de fotbal feminin preia denumirea clubului de Liga 1 masculin atât la nivel de senioare, precum și la junioare.


Echipa de senioare va evolua în Liga a III-a în cazul în care nu există un protocol de colaborare semnat. Dacă acesta există, atunci echipa de senioare va juca la nivelul ligii în care activează clubul de fotbal feminin.


Prin decizia luată în iulie 2019, Federația Română de Fotbal dorește continuarea dezvoltării fotbalului feminin prin reforme care să ofere fetelor din România șansa de a practica acest sport într-un cadru care să crească nivelul competițiilor și să aducă beneficii pe termen lung echipelor naționale.


În prezent, în fotbalul românesc sunt 2.510 jucătoare legitimate, senioare și junioare, care activează în cele 6 competiții de fotbal feminin. Numărul total al practicantelor de fotbal este de peste 65.000, spre deosebire de anul 2015, când erau doar aproximativ 1.100 de fete.


Tot pe 3 iulie 2019, Comitetul Executiv al FRF a decis că un club de drept public se poate transforma într-un club de drept privat cu cel puțin un sezon competițional anterior obținerii dreptului de promovare în Liga I.


Sursa: Agerpres


Pagina a fost generata in 0.3768 secunde