Serghei Bubka și-a anunțat candidatura la președinția CIO

79
Serghei Bubka și-a anunțat candidatura la președinția CIO - sergeibubka-1369751376.jpg
Ucraineanul Serghei Bubka, legenda săriturii cu prăjina, și-a oficializat marți candidatura la președinția Comitetului Internațional Olimpic (CIO), devenind astfel al șaselea pretendent la succesiunea belgianului Jacques Rogge, potrivit Agerpres.ro.

"După o lungă reflecție, am decis să concurez în alegerile pentru funcția de președinte al CIO", a declarat primul săritor cu prăjina care a trecut peste ștacheta înălțată la 6 m, în 1985 la Paris.

"Vreau să adaug că înțeleg clar toate responsabilitățile care vor apăsa asupra mea dacă voi ocupa acest post", a adăugat ucraineanul, în vârstă de 49 ani, citat de presa din țara sa.

Dacă va fi ales pe 10 septembrie, în cadrul Sesiunii CIO de la Buenos Aires, Bubka va fi primul atlet ce a marcat profund istoria sportului care reușește să atingă postul suprem în mișcarea olimpică.

Pe lângă colecția sa de medalii, campionul olimpic de la Seul (1988) și sextuplu campion mondial a lăsat o marcă de neșters, niciun alt sportiv nereușind până acum să doboare recordurile sale: 6,15 m în sală și 6,14 m în aer liber, stabilite în 1993, respectiv 1994.

Însă Bubka, actualul președinte al Comitetului olimpic ucrainean și membru al Comitetului executiv al CIO, va avea de înfruntat o concurență mai dură decât pe stadioane în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Chiar dacă este cel mai cunoscut dintre cei șase candidați, ucraineanul este totodată și cel mai tânăr. Thomas Bach, conducătorul Comitetului olimpic german și vicepreședinte al CIO, a fost primul care și-a anunțat candidatura, pe 9 mai. El a fost urmat apoi de Ng Ser Miang, vicepreședintele Comitetului olimpic din Singapore și, totodată, vicepreședinte al CIO, portoricanul Richard Carrion, influentul președinte al Comisiei de finanțe a CIO, taiwanezul Ching-Kuo Wu, președintele Federației internaționale de box amator (AIBA) și elvețianul Denis Oswald, președintele Federației internaționale de canotaj (FISA). 

O altă campioană olimpică venită din lumea atletismului, marocanca Nwal El Moutawakel, în prezent vicepreședintă a CIO, și-a manifestat de asemenea intenția de a intra în cursa pentru președinția CIO. Ea are la dispoziție până pe 10 iunie, data-limită, pentru a-și depune oficial candidatura.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2039 secunde