Poveștile sportului constănțean. Despre o mare școală de baschet și tradiția ei

654
Poveștile sportului constănțean. Despre o mare școală de baschet și tradiția ei - documentar-1532263948.jpg

Articole de la același autor

Constanța are o tradiție extraordinară în ceea ce privește activitatea sportivă. Poveștile sunt depănate, astăzi, pentru cititorii "Cuget Liber", de profesorul Mărțișor Hondrilă, antrenor emerit, stabilit de curând în Germania.


Mari șlefuitori de talente 
Echipele de juniori ale CSS și Farul Constanța au reprezentat o adevărată pepinieră de talente și valori pentru echipa de Divizia A Farul Constanța, dar și pentru alte divizionare A din țară: Steaua, Dinamo, ICED, IEFS, Sportul Studențesc, Rapid, Politehnica, Academia Militară București, precum și alte formații din orașele Galați, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu sau Craiova. Jucătorii constănțeni plecau la alte echipe din România fie pentru a satisface stagiul militar, fie pentru studii sau pur și simplu se mutau cu serviciul. 


De asemenea, cluburile de pe litoral au alimentat constant loturile României de cadeți, juniori, tineret și seniori. 


Acești jucători au fost îndrumați de specialiștii de la clasele primare, licee și cluburi. Nu putem să nu îi amintim pe cei plecați dintre noi: Alexandru Petrică, un mare șlefuitor de talente de la Școala Sportivă, și pe antrenorul de la clubul Farul, Emanoil Răducanu. 


CSS 1 Constanța a obținut 25 de titluri de campioană națională, de la mini-baschet la juniori I, datorită instruirii profesorilor Mărțișor Hondrilă, Marcel Câmpeanu, Adrian Ioan, Viorel Teglaș, Pompiliu Aurică, Iulian Popa. 


O echipă cu Liviu Bruckner și Vartan Arachelian 


În anul 1951, echipa de juniori Școala Tehnică Financiară învinge echipa de seniori Progresul cu scorul de 21-17. 


Din 1952, apar primii absolvenți SMTCF, care se ocupă de selecție și instruire. 


13 mai 1952: Școala Medie de Lucrări Hidrologice - Școala Militară de Marină 36-19. În același an, în cadrul Cupei 1 Mai, LAI - SMTC 18-4. 


În campionatul liceelor, se consemnează rezultatele: Școala de Marină - SMTC 24-17, LAI - SPIC 22-17, Școala de Marină - SMTC 20-14. 


În Cupa AS Marina, se înregistrează rezultatele: Constructorul - Școala de Marină 21-11, STF - CSA Marina 11-45. 


În 1953, se organizează Cupa 7 noiembrie, rezultatele înregistrate fiind: Școala Navală - Constructorul 46-29, Liceul Mircea cel Bătrân - Școala Pedagogică Tătară 42-11; finala: SMLH - SMTC 40-26. 
18 aprilie 1954: Știința II - Școala Piscicolă 22-12, Știința I - SMTH 32-8. 
25 mai 1954: Centrul Școlar - STF 49-8. 


În 1955, se organizează un turneu la care participă opt echipe: Școala Pedagogică Tătară, Flacăra Roșie Comerț, Școala de Marină, Centrul Școlar, Școala Piscicolă, Constructorul, Școala Medie nr. 1, Voința. 


1956. În calendarul sportiv, sunt programate două campionate paralele, pentru juniori și pentru școlari. La juniori, participau jucătorii din cluburile sportive, iar la școlari, elevii din licee. 


Rezultate înregistrate: Energia Trust 10 Năvodari - Voința 77-42 (se remarcă jucătorul Gabriel Leonte), Energia - Voința Iași 59-27 (joc din cadrul fazei interregionale). 


1956. La turneul final de la Satu Mare, juniorii se clasează pe locul patru. Din echipă făceau parte Ștefan Vișoianu, Constantin Dumitru, Adrian Jianu, Cornel Bucur, Liviu Bruckner, Vartan Arachelian, Richard Prisache, Ștefan Simionov, Rumi Mustechim, Ibraim Chemal. 
În 1957, echipa constănțeană se califică la turneul final, dar nu participă, deoarece majoritatea jucătorilor susțineau examenul de maturitate. 


Turnee, clasamente, remarcați 


În 1959, faza regională este câștigată de elevii Școlii Medii nr. 1, care au învins trei adversare, din Fetești, Tulcea și Medgidia. S-au remarcat: Ciochină, Dan Căutiș, Moldoveanu, Unteanu. Antrenor, prof. Cristian Ion. 


În perioada 20-22 decembrie 1960, se organizează la Constanța Cupa Voința, clasamentul final arătând astfel: 1. SSE (profesor Eugen Simionescu), 2. Farul (profesor Gigel Patriche), 3. Voința Iași, 4. Voința (profesor Alexandru Botoș). 


În același an, în campionatul Școlilor Medii, s-au reîntâlnit în finală echipele Liceului nr. 3 Constanța (profesor Gigel Patriche) și Liceului nr. 1 (profesor Eugen Simionescu). Cei mai buni jucători au fost Dumitru Bănică, Nicolae Stoienică, Dumitru Caradima, Nicolae Gimurtu, de la Liceul nr. 3, și Dan Căutiș, de la Liceul nr. 1. 


Iată cum arată clasamentul fazei regionale a campionatului juniorilor din 1961: 1. Școala Medie nr. 3, 2. Medgidia, 3. Tulcea. 
Remarcați: Nicolae Stoienică, Dumitru Bănică, Nicolae Gimurtu. 
În zilele de 18 și 19 februarie 1962, se dispută faza de zonă la licee, clasamentul final arătând astfel: 1. Școala Medie nr. 3, 2. Galați, 3. Ploiești. Cei mai buni jucători au fost Dumitru Bănică și Nicolae Stoienică. Profesor, Gigel Patriche. 
În data de 5 decembrie 1961, se desfășoară faza campionatului pe oraș, la care participă Școala Medie nr. 1, Școala Medie nr. 2, Școala Medie nr. 3, Școala Pedagogică. 
În anul 1962, echipa Liceului nr. 1 câștigă zona de la Galați, calificându-se la turneul final, unde ocupă locul cinci. Profesor - Eugen Simionescu. 
La etapa de zonă, SEE Constanța ocupă locul patru, Andrei Purcăreanu fiind desemnat cel mai tehnic jucător. Profesor - Gheorghe Benone. 
Tot în 1962, echipa SSE promovează în Divizia B de seniori, sub comanda profesorului Alexandru Petrică. 
La turneul final din 1963, la școlari, Constanța se clasează pe locul șase, antrenor fiind profesorul Eugen Simionescu. 
În 1964, jucătorul Andrei Purcăreanu este convocat la lotul național de juniori. 
Primul titlu este obținut de Constanța în anul 1964, în cadrul turneului final al campionatului școlar. Clasament: 1. Constanța, 2. Ploiești, 3. Pitești, 4. București. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3317 secunde