Antrenorul emerit Octavian Tileagă:

"Plaga unei generații. Copiii nu mai au noțiunea de sport de performanță!"

694

Articole de la același autor

Adeseori, sportul de performanță este privit cu superficialitate în România, iar un bun exemplu întâlnim în cadrul secției de natație de la Palatului Copiilor. Altădată, se număra printre cele mai productive secții de profil din înotul românesc. Astăzi, sportivii din actuala generație și-au înjumătățit antrenamentele și vin la bazin parcă din… obligație! 


La Palatul Copiilor, antrenorul emerit Octavian Tileagă se preocupă de destinele a zeci de copii, ce vor să le calce pe urmele campionilor Camelia Potec, Diana Mocanu, Beatrice Câșlaru sau Răzvan Florea. 


Unul dintre cei mai titrați antrenori din înotul românesc, Octavian Tileagă recunoaște că se confruntă cu prima generație de sportivi care au redus, cu sau fără voia lor, numărul de antrenamente la jumătate, iar acest lucru nu poate decât să distrugă din fașă orice urmă de potențial. 
"Este o plagă a acestei generații. Ei nu mai au noțiunea de sport de performanță. Mulți dintre ei nu vin la înot fiindcă iubesc asta, ci parcă din obligație. Că îi trimit părinții sau că prietenii din gașca lor fac asta. Este prima generație din cariera mea care vine la antrenamente de patru-cinci ori pe săptămână. Alți copii din țară, culmea, vin de opt-nouă ori la pregătire. Apoi, trebuie să ne batem de la egal la egal cu ei. Toți motivează ca n-au timp. Atunci, cum putem face performanță dacă nu respectăm un minim program de pregătire?", a declarat Octavian Tileagă. 


Cu toate acestea, așa cum ne-a obișnuit sportul constănțean în ultimii ani, și înotul trăiește din excepții, de pe urma unor sportivi exemplari ce se rup de obiceiurile "bolnave" ale majorității. De exemplu, Palatul Copiilor a calificat 7 din cei 10 sportivi deplasați la Bacău, zilele trecute, la etapa regională de copii. 


"Examenul decisiv este la vară, la competiția finală. Vedem până atunci cine poate și își dorește să rupă rândurile. Sper să înțeleagă cerințele necesare performanței și să ajungă cât mai mulți sportivi pe podium. Atât eu, cât și antrenorii Anca Buzbuchi și Răzvan Florea le explicăm și încercăm să le oferim cele mai bune sfaturi întotdeauna. Însă, nu toată lumea este receptivă. La Bacău, cel mai performant a fost Mihnea Ioniță, câștigător a două medalii de argint - la 50 metri spate și 50 metri liber", a completat profesorul Octavian Tileagă. 


XXX 
Astăzi, tot la Bacău, vor începe Campionatele Naționale de înot destinate seniorilor și tineretului, acolo unde Palatul Copiilor, CS Farul și Atena Sport Constanța vor încerca să obțină cât mai multe medalii, cu reale șanse pentru Atilla Abibula, Răzvan Grădinaru, Sebastian Tulea sau Alexandru Preda. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5414 secunde