Olimpism / Egalitate de gen şi mai puţini sportivi la JO de la Paris 2024

113
Olimpism / Egalitate de gen şi mai puţini sportivi la JO de la Paris 2024 - olimpism1012-1607599024.jpg

Articole de la același autor



Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a aprobat programul evenimentului și cotele sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, axate pe egalitatea de gen și pe tineri, informează Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. 


Skateboarding, escaladă, surfing și brekdance au fost confirmate ca sporturi suplimentare propuse de Comitetul de Organizare Paris 2024. Această nouă flexibilitate face parte din reformele Agendei Olimpice 2020. 
În urma recomandărilor Comisiei pentru Programul Olimpic, principalele caracteristici ale Programului Olimpic de la Paris 2024 includ: 
-  Egalitate de gen pentru sportivii participanți. 50% bărbați și 50% femei, pentru prima dată în istoria olimpică (la JO Tokyo 2020, participarea feminină este de 48,8%). 
-  Creșterea evenimentelor mixte, în comparație cu JO Tokyo 2020, de la 18 la 22. 
- Skateboardingul, escalada, surfingul și breakdance-ul confirmate ca sporturi suplimentare pe baza unei propuneri făcute de Paris 2024. Breakdance-ul își va face debutul olimpic. 
- Reducerea cotei totale de sportivi (inclusiv toate sporturile noi) la exact 10.500. La JO Tokyo 2020, sunt 11.092 de sportivi. Cele mai mari reduceri sunt la haltere și box, sporturi care rămân sub supravegherea CIO din cauza problemelor legate de doping și funcționare ale federațiilor internaționale. 
- Reducerea numărului total de evenimente, cu un program final de 329 de evenimente. 
- Unele probe vor fi înlocuite fără a crește numărul de participanți. La atletism - o probă mixtă va înlocui 50 km marș masculin; la box - o categorie feminină va înlocui una masculină; la tir sportiv - o probă mixtă la skeet va înlocui una mixtă la trap; la canoe - 2 probe de canoe slalom extrem vor înlocui 2 probe de la canoe sprint; la yachting - 3 probe mixte vor înlocui câte o probă din Clasa 470 la masculin și feminin și Clasa Finn la masculin. 


„Mulțumit și bucuros că aceste decizii ale Comitetului Executiv CIO legate de programul JO Paris 2024 respectă Agenda 2020 și pregătește lumea olimpică pentru Jocurile post-corona. Vreau să menționez sporturile noi care se adresează și îi fascinează pe tineri. Încercăm să reducem numărul participanților, sportivi și oficiali, cu 1.000, pentru a reduce astfel costul de organizare. Sunt trei aspecte pe care vreau să le scot în evidență legat de JO Paris 2024: reducerea numărului de evenimente sportive, reducerea numărului de participanți și egalitatea de gen”, a declarat președintele CIO, Thomas Bach. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7934 secunde