Manifestul olimpic din 1892, donat muzeului de la Lausanne

718
Manifestul olimpic din 1892, donat muzeului de la Lausanne - ddd-1581341865.jpg

Articole recomandate

Miliardarul rus Alișer Usmanov a donat Muzeului Olimpic de la Lausanne manifestul olimpic original din 1892, cel mai scump articol sportiv vândut vreodată la o licitație, pentru 8,8 milioane dolari, transmite Reuters, conform Agerpres. Omul de afaceri, care este și președintele Federației Internaționale de Scrimă, a cumpărat documentul de 14 pagini scris de fondatorul Comitetului Internațional Olimpic, Pierre de Coubertin, pentru suma record de 8,8 milioane de dolari la o licitație organizată în decembrie, la New York. Identitatea lui Usmanov a fost ținută secretă la finalul licitației de 12 minute în care s-au luptat trei potențiali cumpărători, prețul urcând de la 1 milion de dolari la recordul de 8,8 milioane, potrivit casei Sotheby's.

''Astăzi sunt martorii istoriei. Dintr-un punct de vedere, suntem martorii acestui document istoric, manuscrisul discursului care a dus la fondarea mișcării olimpice, iar din alt punct de vedere suntem martorii unui moment istoric, cu manuscrisul revenind la casa sa olimpică, locul căruia aparține'', a declarat președintele CIO, Thomas Bach, cu prilejul unei ceremonii desfășurate la Muzeul Olimpic de la Lausanne.

Usmanov, care a deținut 30 de procente din clubul englez de fotbal Arsenal până în 2018, iar luna trecută a cumpărat dreptul de denumire a stadionului clubului Everton pentru 30 de milioane de lire sterline, a subliniat că documentul olimpic a reveni la ''casa sa''. ''Acest manuscris este manifestul Jocurilor Olimpice moderne. Cred că Muzeul Olimpic este locul cel mai potrivit pentru a fi păstrat acest manuscris neprețuit'', a afirmat Urmanov.

O bluză a echipei de baseball New York Yankees, purtată de legendarul Babe Ruth, a fost precedentul cel mai scump articol sportiv vândut la o licitație, pentru 5,64 milioane dolari, anul trecut.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.316 secunde