Magia șahului! Când regulile devin inferioare inspirației…

310
Magia șahului! Când regulile devin inferioare inspirației… - sah-1587469189.jpg

Articole recomandate

Există momente în viață când simțim nevoia de introspecție, de amintiri și meditație. Trecutul e ceva ce va rămâne mereu al nostru. Nu îl mai putem schimba, dar îl putem "răsfoi" mereu cu sufletul plin de nostalgie.

Îmi amintesc cu încântare de desele turnee organizate la Băile Herculane în anii '80 - '90, care îmi ofereau prilejul de a merge prin munții Cernei, pe traseul împărătesei Sissi presărat cu foișoarele de odihnă pentru doamnele de onoare, de la platoul Coronini până la vârful Cioareci și Valea cu meri. Sau pe partea cealaltă a văii, pe munții Mehedinți și Domogled, până la Cruce sau pe valea Tașnei. Visul ca, la un moment dat, să parcurg un traseu de creastă din Herculane până în munții Godeanu și Retezat a rămas doar o dorință neîmplinită.

"Când dragostea de viață a dispărut, moartea a și pus mâna rece pe umărul nostru" sunt cuvintele lui Sissi, încrustate pentru eternitate, care mi-au rămas în minte și m-au emoționat atât de mult și - nu știu de ce - le-am asociat mereu cu viața și opera șahistă a lui Paul Morphy și Bobby Fischer.

Logica dă naștere intuiției

Se crede că, dacă nu s-au obținut rezultate semnificative până la vârsta lui Hristos (33), șansele de a le obține după aceea sunt semnificativ reduse. Am avut mereu în minte acest lucru, crezând naiv că performanța va veni automat la împlinirea vârstei cristice.

Magia șahului ne atrage de mici copii și ne urmărește întreaga viață. La început, pare un joc competitiv, sofisticat, în care rațiunea și talentul sunt totul. Dar șahul nu este doar un joc, ci este și o artă înaltă, una dintre cele mai frumoase arte abstracte. Este mai dificil să înțelegi frumusețea jocului de șah decât frumusețea mai multor arte vizuale - muzică, arhitectură, pictură.

Dar nu numai logica determină succesul în șah! O subtilitate particulară a filozofiei șahului este văzută în faptul că, la un anumit stadiu al dezvoltării jocului, regulile sunt inferioare inspirației, logica dă naștere la intuiție, iar calculele se transformă în creativitate.

Școală de gândire și curaj

Am fost întotdeauna fascinat chiar de terminologia șahului în sine: "joc pozițional", "câștig (sau pierdere) de spațiu", "controlul centrului", "mutări forțate", "coloane deschise" etc. sau cuvinte ca "handicap" (partide cu handicap), "sacrificiu", "mat ettoufe" și altele care mă făceau să mă simt o persoană importantă și mândră de mine.

Șahul este, desigur, un joc captivant! Dar jucătorii de șah? Chiar dacă nu devenim jucători de șah profesionist, rămânem cu această școală de gândire și curaj, terminologia șahului ne va însoți toată viața, șahul rămâne preferatul nostru și niciun alt joc nu va reuși să-l detroneze. 


În ziua de azi, superprogramele de șah pot învinge pe oricare din marii maeștri ai lumii. Punctul de plecare al raționamentului pe care trebuie să-l facă la un moment dat orice jucător de șah este sfatul înaintașilor noștri după care "trebuie să ai întotdeauna un plan". Adevărat că planul se modifică în funcție de obiectivul care trebuie atins. Uneori, scopul poate fi mic și banal, cum ar fi câștigarea unui pion sau manevrarea unui cal să ajungă pe un câmp mai bun, oricum trebuie să obținem ceva în urma mutărilor efectuate.

Programele de șah nu funcționează în acest fel. Ele nu "gândesc" ca noi și nu se bazează pe concepte umane, precum "idei", "obiective" sau "planuri". Ele calculează milioane de posibilități și pur și simplu aleg cea mai bună soluție. Și pentru asta, nu au nevoie de planuri. Se consideră că ordinatoarele de șah au afectat modul de gândire și stilul de joc al maeștrilor.



Plan și idee


Cu toate acestea, majoritatea jucătorilor nu par să se fi oprit să se gândească la planuri. Iar cuvântul "idee" apare adesea în comentariile partidelor. Jucătorii trebuie acum - ca și înainte - să fie pregătiți să-și regândească planul și să selecteze unul nou pentru fiecare poziție nou apărută.

Atunci, întrebarea mea este: este rezonabil să comparăm "planurile" făcute de șahist cu variantele pe care ni le propune calculatorul?

Prof. Claudiu IORDACHE,

Președintele Asociației Județene de Șah Constanța




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7251 secunde