La mulți ani, Mariana Bitang ! "Un model pentru viitorii antrenori"

720
La mulți ani, Mariana Bitang !

Articole de la același autor

Antrenoarea de legendă a gimnasticii românești, Mariana Bitang, împlinește, astăzi, frumoasa vârstă de 56 de ani, prilej pentru doamna sportului constănțean, membra de onoare a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Elena Frîncu, de a-și arăta aprecierea și admirația față de cea mai titrată antrenoare pe care a avut-o vreodată gimnastica românească.


"Eu o cunosc pe Mariana Bitang din 1990. Pentru mine, ea și Octavian Belu formează cuplul care a dat continuitate valorii gimnasticii dinainte de anii 90 și până în prezent. Au fost momente în care valoarea lor a deranjat, însă valoarea lor a fost incontestabilă. S-a văzut ieri ce « bine » a fost că au fost îndepărtați acești titani ai sportului. România s-a clasat pe locul 10 și a ratat finala pe echipe, la Campionatul European, pentru prima dată în istorie. Îi mulțumim pentru tot ce au făcut pentru gimnastica constănțeană și cea românească. Pentru mine, Mariana Bitang rămâne un model pentru cei care vor să se apuce de antrenorat. Din păcate, nouă nu ne place să ne arătăm recunoștința față de asemenea oameni, care au realizat lucruri mărețe", a declarat Elena Frîncu, vicecampioană mondială cu naționala de handbal a României, în 1973.


Născută pe 3 august, 1962, la Râmnicu Sărat, Mariana Bitang a activat timp de 13 ani (1992-2005) ca antrenoare federală a Lotului Olimpic feminin de gimnastică al României, alături de Octavian Belu, timp în care s-au câștigat 152 de medalii - 19 olimpice (7 de aur, 5 de argint, 7 de bronz); - 44 mondiale (18 de aur, 15 de argint, 11 de bronz); - 36 europene seniori (16 de aur, 10 de argint, 10 de bronz); - 44 europene juniori (16 de aur, 15 de argint, 13 de bronz); - 16 la Cupa Mondială (6 de aur, 6 de argint, 4 de bronz).


De asemenea, Mariana Bitang mai deține "Titlul de Antrenor Emerit", "Diploma de onoare și titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federația Internațională de Gimnastică", "Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer", "Ordinul Meritul Sportiv, clasa a lll-a cu două berete", "Ordinul Național Steaua României, în grad de Comandor", "Colanul de aur al Comitetului Olimpic și Sportiv Român" și "Ordinul Meritul Sportiv, clasa l".


Mariana Bitang a fost declarată în anul 2004 cetățean de onoare al județului Constanța pentru succesele obținute la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, dar și întreaga sa activitate desfășurată în slujba gimnasticii.


"Mă întreba cineva de ce Mariana Bitang este cetățean de onoare al Constanței, fiind născută la Râmnicu Sărat. Din păcate, se uită faptul că Mariana Bitang și Octavian Belu au fost antrenori la CS Farul Constanța, iar la Jocurile Olimpice din 2004 le-au pregătit pe Cătălina Ponor și Daniela Sofronie, gimnaste care au adus României și Constanței cinci medalii. În plus, cu ajutorul ei, de anul acesta la Constanța a luat ființă un Centru Național de Gimnastică, format din sportivele de la CSS 1 Constanța și CS Farul Constanța. Practic, se pregătește campania Jocurilor Olimpice din 2024, acolo unde ne punem mari speranțe. După Simon Amânar, Daniela Sofronie sau Cătălina Ponor, sunt așteptate să răsare noi stele ale gimnasticii mondiale. Constanța are această capacitate. Deci da, Mariana Bitang este a Constanței, fiindcă a ajutat Constanța să strălucească și să nu-și piardă speranța nicio clipă", a completat Elena Frîncu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6373 secunde