Jocul de oină, în inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

235
Jocul de oină, în inventarul național al elementelor  vii de patrimoniu cultural imaterial - jocul-1603462547.jpg

Articole recomandate

Jocul de oină a fost inclus în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, dosarul de înscriere fiind redactat de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

Răspândit pe întregul teritoriu al României, jocul de oină este practicat atât în forma sa reglementată, prin asociațiile și cluburile care participă la competițiile organizate de Federația Română de Oină, cât și în cadrul comunităților care au păstrat până astăzi această tradiție, cu ocazia sărbătorilor religioase, evenimentelor festive și altor manifestări locale.

Avându-și originea în jocurile cu bâta și mingea practicate de păstori, oina a fost prezentă în viața comunităților din toate regiunile istorice ale României, cu caracteristici asemănătoare, dar cu denumiri diferite. Sunt citate în acest sens: hoina, ogoiul (Bucovina), fuga (sudul Transilvaniei), țuru, de-a lunga (centrul Transilvaniei), apuca, matca-mare (Maramureș), hâlca, lopta-pila, hapucul, hopaciul (nordul Transilvaniei), de-a patru să stăm, lopta-lungă, baciul, baș (Banat).

În prezent, datorită eforturilor depuse de organizațiile implicate, jocul de oină cunoaște o extindere internațională, fiind practicat astăzi în state ca India, Indonezia, Marea Britanie sau Nepal. Asigurarea viabilității jocului sportiv de oină este realizată în cadrul competițional diversificat creat de Federația Română de Oină, care este membră a Asociației Europene a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale.

„Prin includerea sa în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, jocul de oină primește o justă confirmare a statutului său de «sport național», acordat prin Legea 96/2016 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.

„Mulţumim mult membrilor Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial! Următorul pas este înscrierea oinei pe lista UNESCO, dosar la care am început activitatea de documentare”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Oină, constănţeanul Nicolae Dobre. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.312 secunde