Galerie FOTO. El e "ultimul mohican" al radioamatorismului!

1373
8

Articole de la același autor

Puțini știu ce este radioamatorismul, dar și mai puțini știu, probabil, că acesta este catalogat ca fiind un sport. Cândva, în Constanța, telegrafierea era o activitatea obligatorie pentru mulți dintre militarii marini, dar, cu cât timpul a trecut, iar lumea a cunoscut o dezvoltare tehnologică copleșitoare, radioamatorismul a devenit învechit și a rămas o simplă pasiune. Iar Cornelius Sporiș este "ultimul mohican" al radioamatorismului. 


Radioamatorismul este o pasiune pe care, odată ce te apuci de ea, nu o mai lași, cel puțin așa spune Cornelius Sporiș, ofițer de marină în rezervă, unul dintre membrii Radioclubului "Radu Bratu", singurul club rămas în Constanța. 


"Radioamatorismul, pentru omul simplu de pe stradă, poate sună anost, în traducere liberă ar însemna iubitor de radio. Acum radio să nu înțelegem ca radioascultător. Suntem pasionați, chiar dacă avem sau nu cunoștințe despre electronică, electrotehnică, adiacent protecția muncii și proceduri de trafic, dar pe care le deprindem cu timpul. Radioamatorii sunt persoane care au fost examinate și autorizate de Auto-ritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Noi la club suntem 21 de oameni, cu vârste cuprinse între 26 și 72 de ani, de diferite profesii. Acum, suntem singurul club rămas în Constanța. Noi nu avem activitate comercială, pentru a putea susține cursuri pentru începători, nici spațiul necesar", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cornelius Sporiș, care, în timpul interviului acordat, nu a lăsat nicio clipă din mână stația mobilă pe care o avea cu el și prin care tot încerca să ne facă o demonstrație: "Yankee Oscar 4 Delta Whisky (YO4DW - indicativul său de recunoaștere) e cineva pentru un test?". O regulă importantă în radioamatorism, în momentul în care încerci să creezi o legătură, indicativul personal este primul lucru pe care îl transmiți. 


"Omul cu antena" 
Până una-alta, radioamatorul con-stănțean se pregătește de competiții, direct din… sufrageria sa. Următoarele sale ținte sunt Concursul Mondial de RTTY (radioteletype) și concursul de ARRL (American Radio Relay League). 


Pentru mulți dintre vecinii săi, Cornelius Sporiș este "omul cu antena" (antena pe care și-a instalat-o pe acoperișul blocului), însă în lumea radio-amatorismului, el este un sportiv de valoare, care a câștigat numeroase titluri și premii na-ționale și internaționale.
 
"Încă de la înființare, din 2005, clubul nostru are aproximativ 10 titluri de campioni naționali, un total de 15 medalii naționale și un trofeu internațional la categoria Xtreme Multi Operator, prin operarea remote a stației. La toate competițiile se primește un punctaj care se adună și se cumulează. Punctajul general contează pentru participarea la o competiție organizată din patru în patru ani WRTC, unde participă doar câteva echipe de pe fiecare continent. Tiberiu Tebeică, legitimat la clubul nostru, a participat de două ori la acest concurs, iar anul trecut a fost arbitru", a adăugat radioamatorul constănțean, a cărei stație suna și se aprindea la contactarea altor radioamatori. 


O disciplină pe cale de dispariție 
În Constanța, radioamatorismul este pe cale de dispariție, căci nu există o instituție care să susțină acest tip de activitate, iar mulți dintre noi nu cunoaștem beneficiile acestei activități. 


"În Constanța, nu mai există un loc în care cei mici să cocheteze cu radioamatorismul. Copilul când vine să se facă radioamator învață codul Morse, cum se folosește aparatura, învață cu pistolul de lipit în mână să construiască ceva, învață proceduri de trafic, să asculte foarte mult, învață să fie răbdător și disciplinat. Înainte, la Palatul Copiilor exista o secție, însă a fost desființată. Doar acolo se mai poate face ceva și probabil că acolo ar fi locul unde această activitate ar putea reînvia. Când s-a desființat secția, eu am recuperat aparatul pe care vroiau să-l distrugă", a mai adăugat Sipoș. 


Despre radioamatorism ar fi foarte multe lucruri de spus, iar din această activitate ar fi și mai multe lucruri de învățat, însă din păcate, radioama-torismul riscă să rămână o pasiune ce zace într-o sufragerie. 


Comentează știrea

Luci
14 februarie 2015
........

Si cu ce se mananca pana la urma radioamatorismul? Din articol am inteles ca e distrus acest ''sport''..... Dar din putinele informatii care au fost transmise in articol inteleg ca este un nene cu o statie in mana si vorbeste cu alti nene care au si ei statii. Pai si unde dracu e pe cale de disparitie ca un sfert din masini au statii de emisie recepție montate pe ele. Articol de doi bani... Jurnalista de doi bani si cu creier de gaina turbata.

Sorin
14 februarie 2015
..........

Luci nu prea le ai. Te-ai băgat ca musca'n lapte. Cea ce spui tu sunt radio-telefoane portabile folosite de taximetriști, poliție chiar și de tine acasă dacă îți cumperi un asemenea radio-telefon. Radioamatorii au stații fixe mult mai puternice și pot efectua legături radio în fonie sau alfabetul morse cu alți radioamatori de pe alte continente. Odată cu apariția sateliților de radiocomunicații și a telefoanelor mobile acest sport numit radioamatorism e pe cale să intre în faliment. Sper că ai înțeles.

Răspuns la: ........
Adăugat de : Luci, 14 februarie 2015
Si cu ce se mananca pana la urma radioamatorismul? Din articol am inteles ca e distrus acest ''sport''..... Dar din putinele informatii care au fost...
pentru...Luci!
14 februarie 2015
Greu de tot...

Acesta este nivelul de cultura al generatiei de dupa 1990...din pacate! Habar nu are despre ce vorbeste, dar se baga in vorba doar ca sa fie remarcata...Fato, daca esti toanta, du-te pe la malluri, fiindca specimenele ca tine pe acolo isi fac veacul! Ti-as recomanda sa pui mana pe carte sa te informezi inainte sa comentezi, dar cred ca ar fi o corvoada pentru neuronul tau singuratic...asa ca fuga la facebook, mobile si alte asemenea "delicii" care nu iti provoaca intelectul!

Adrian
14 februarie 2015
RTG

Tot respectul pentru acesti oameni care refuza sa "ingroape" o pasiune care pe vremuri (nu prea indepartate) era si o meserie. Oare ce or mai face si vechii telegrafisti din disparuta flota a Romaniei ? Nu ar fi rau daca s-ar gandi cineva sa organizeze o intalnire a acestora.

Sorin
14 februarie 2015
Întâlniri RTG

Adrian ia legătura cu Mircea Sandu că el știe când are loc întâlnirea anuală a RTG. Din câte îmi aduc aminte e înainte cu o zi de Ziua Marinei la un restaurant parcă la Zorile. Știe și Nicolae Alexandru (Didi),din păcate nu-i știu nr.telefon.

Răspuns la: RTG
Adăugat de : Adrian, 14 februarie 2015
Tot respectul pentru acesti oameni care refuza sa "ingroape" o pasiune care pe vremuri (nu prea indepartate) era si o meserie. Oare ce or mai face si...
Cata
14 februarie 2015
RTG

Am avut placerea de a ma bucura pe timpul armatei de privilegiul de a fi radiotelegrafist cls. 2. As fi incantat sa pot merge la o intalnire RTG.

Sorin
14 februarie 2015
întâlniri RTG

Pentru Adrian și Cata- Pentru mai multe detalii sună la 0341-468805

Răspuns la: Întâlniri RTG
Adăugat de : Sorin, 14 februarie 2015
Adrian ia legătura cu Mircea Sandu că el știe când are loc întâlnirea anuală a RTG. Din câte îmi aduc aminte e înainte cu o zi de Ziua...
Adrian
15 februarie 2015
întâlniri RTG

Multumiri pentru info...voi lua legatura si sper cat de curand la o intalnire! 73!

Răspuns la: întâlniri RTG
Adăugat de : Sorin, 14 februarie 2015
Pentru Adrian și Cata- Pentru mai multe detalii sună la 0341-468805

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Stire din Sport : DINAMO și-a adus portar francez
Sâmbătă, 14 Februarie 2015
Stire din Sport : A ratat calificarea în finală!
Pagina a fost generata in 3.8669 secunde