Frontiera Tomis, învinsă de Straja în finala Cupei Regelui la oină

201
Frontiera Tomis, învinsă de Straja în finala Cupei Regelui la oină - frontiera-1557757734.jpg

Articole de la același autor

Echipa masculină ACS Frontiera Tomis Constanța, campioana României în 2018, a fost învinsă, scor 15-20 (9-10), de Straja București, deținătoarea Cupei Federației în 2018, în finala celei de-a șaptea ediții a Cupei Regelui la oină, competiție desfășurată pe stadionul "Arcul de Triumf" din București, în prezența Principelui Radu, a ministrului Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, a ambasadorului Japoniei în România, Hitoshi Noda, și a câtorva sute de spectatori, iubitori ai sportului nostru național.

La feminin, în Cupa Reginei, aflată la prima ediție, echipa Progresul Băilești, câștigătoarea Cupei României în 2018, a învins, cu scorul de 8-6 (2-6), campioana en titre CS Curcani. Cupa Reginei, înființată în acest an, face parte din ansamblul acțiunilor dedicate împlinirii a 120 de ani de la primul Campionat Național de oină.

Președintele Federației Române de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre, a declarat că, pentru instituția sa, este o mare onoare prezența la Cupa Reginei și a Cupei Regelui a Principelui Radu.

"Familia regală a însemnat foarte mult pentru noi în decursul timpului, pentru că, în 1899, când s-a organizat primul Campionat Național de oină, decretul a fost semnat de Regele Carol I. Atunci au fost puse bazele oinei moderne, iar acum este un arc peste timp prin reapropierea Casei Regale față de oină prin acordarea Înaltului Patronaj de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. Faptul că membrii Casei Regale sunt alături de noi la toate aceste evenimente înseamnă foarte mult, mai ales din punct de vedere al promovării sportului nostru național. Casa Regală ne-a sprijinit și ne sprijină în continuare, spre deosebire de unele persoane care ar trebui să ne sprijine și nu o fac, asta deși oina a fost declarată sportul național de Parlamentul României", a spus Nicolae Dobre, citat de Agerpres.

v v v

Președintele FRO a menționat că în viitor își dorește ca, împreună cu reprezentanții altor sporturi tradiționale asemănătoare cu oina, să organizeze o competiție europeană.

"Eu sunt și vicepreședintele Asociației Europene a Jocurilor și Sporturilor Tradiționale și am avut ocazia să promovez în străinătate oina, care a fost foarte apreciată. Mai sunt alte sporturi asemănătoare cu oina în Europa, tocmai de aceea ne dorim să organizăm la Cluj un Festival al Sporturilor și Jocurilor Tradiționale. Ar fi bine să putem aduce împreună toate sporturile asemănătoare cu oina, să ajungem la un numitor comun pentru a putea organiza în viitor chiar o competiție europeană", a explicat președintele FRO.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3543 secunde