Fotbal / 7 mai 1986 - Ziua în care Steaua București a scris istorie!

164
Fotbal / 7 mai 1986 - Ziua în care Steaua București a scris istorie! - fotbalsteaua705-1620381738.jpg

Articole de la același autor



Acum 35 de ani, roș-albaștrii au învins-o pe FC Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni, devenind prima echipă românească de club (și deocamdată singura) campioană europeană la fotbal. 


În ediția 1985-1986 a CCE, Steaua București a debutat printr-o dublă cu danezii de la Vejle Bold Klub, echipă în care juca și Allan Simonsen, fost jucător numărul 1 în Europa. Cu scorul general de 5-2 (1-1; 4-1), Steaua trecea lejer în turul al doilea, iar sorții i-au scos în cale campioana Ungariei, Honved Budapesta. 
După un 0-1 în deplasarea de la Budapesta, Steaua a spulberat în returul din Ghencea echipa maghiară, scor 4-1. 
În primăvara europeană, „viteziştii” au dat de finlandezii de la Kuusysi Lahti. Nordicii erau revelația competiției, după ce eliminaseră succesiv campioanele Iugoslaviei și URSS. A fost 0-0 şi 1-0, o calificare obţinută cu multă muncă şi, în premieră, Steaua intra în „careul de ași ai Europei”! 
Campioana Belgiei, Anderlecht Bruxelles, adversara din semifinale, venea aureolată de eliminarea în sferturi a celebrei Bayern Munchen. În meciul tur, pe teren propriu Anderlecht s-a impus la limită, 1-0 printr-un gol al vedetei în devenire Enzo Scifo. Returul din Ghencea a fost unul fulminant, poate cel mai spectaculos joc al unei echipe românești în Europa, notează csasteaua.ro. 3-0 pentru Steaua şi, pentru prima oară, o echipă din România juca finala CCE. 


Marea finală a avut loc în 7 mai 1986, pe tărâm spaniol, la Sevilla, ceea ce conferea un avantaj din start adversarei FC Barcelona. Scorul de început al partidei s-a păstrat atât la capătul celor 90 de minute regulamentare, cât și în cele 30 ale prelungirilor.
Dramatismul a atins cote incredibile la executarea penalty-urilor. Steliștii au punctat de două ori prin Lăcătuș și Balint, în timp ce Duckadam a fost imperial închizând poarta și blocând toate cele patru execuții ale Barcelonei. 
Steaua București s-a impus cu 2-0 (0-0;0-0;2-0 d. 11m) devenind pentru un an Regina Europei. A fost prima dată când o echipă din blocul estic european cucerea neprețuitul trofeu, spărgând monopolul echipelor occidentale. 


Lotul care a realizat această sclipitoare performanță a fost format din :
Portari - Duckadam și Stângaciu;
Fundași - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu, Weissenbacher;
Mijlocași - Stoica, Boloni, Majearu, Balint, Bălan, Pistol;
Atacanți - Lăcătuș, Pițurcă, Radu II.
Antrenori - Emerich Jenei, Anghel Iordănescu, Vasile Iordache;
Conducătorul secție de fotbal - Ion Alecsandrescu. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7681 secunde