Fără bazine, fără copii, fără rezultate! Natația constănțeană, într-un con de umbră

2993
8

Articole de la același autor

Președintele Federației Române de Natație, Camelia Potec, și antrenorul federal Silviu Anastase au fost, zilele trecute, în vizită de lucru pe litoral, pentru a purta discuții cu reprezentanții natației constănțene privind viitoarele proiecte ce ar urma să aibă loc în orașul care l-a format pe Răzvan Florea, unicul medaliat olimpic al României, în proba masculină. La discuții au luat parte directorii și antrenorii celor două instituții sportive ce au în organigramă disciplina natație: Palatul Copiilor și CS Farul. 


Situația natației nu este tocmai roz în Cetatea Tomisului, așa cum nu este nici în țară, iar soluțiile sunt puține și greu de îndeplinit. Așa cum a sesizat și Ilie Floroiu, director la CS Farul, totul pornește de la nivelul copiilor. 


"Am discutat cu doamna președinte Camelia Potec și am încercat să determinăm problemele înotului, dar și ale sportului românesc. Fără să vrem, factorii problematici sunt comuni. Poate principalul element la care suntem deficitari este aria de selecție, mult mai slabă în ultimii 10-15 ani. În viitor, doamna Potec vrea să organizeze cantonamente de pregătire la Constanța, în bazinul de la Palatul Copiilor. Noi îi vom oferi toată deschiderea", a declarat Ilie Floroiu. 


Aria de selecție, în scădere 


Putem recunoaște că înotul constănțean a intrat într-un con de umbră, fără rezultate remarcabile. În competițiile naționale de juniori nu lipsesc medaliile, dar atunci când se face trecerea la seniori, se produce o ruptură. Mulți nu trec bariera psihologică și, captați de problemele cotidiene, preferă să se reprofileze. 


"Este adevărat că înotul constănțean trece printr-o perioadă mai puțin fastă. Probabil copiii nu mai sunt așa receptivi cum erau pe timpuri. Și atunci, ca și acum, copiii priveau înotul ca pe un sport de masă. Apoi, se îndrăgosteau de înot și rămâneam să facă performanță. Este o oarecare loterie. Problema trecerii de la juniori la seniori cred că este una națională. Nu consider că antrenorii au vreo vină. Refuz să cred că toți antrenorii nu fac tot ce le stă în puteri să îi țină concentrați. Cred că totul ține de sportivi, de mediul în care trăiesc, și de cât de mult își doresc să devină campioni", a completat Ilie Floroiu. 


Suntem obezii Europei! 


Ilie Floroiu nu vede cu ochi buni decizia Ministerului Educației Naționale, prin care copiilor de clasa a V-a le este "băgat pe gât" un manual de educație fizică și sport. Aceștia vor fi obligați să memoreze mecanic ceea ce scrie în manualul de sute de pagini, în loc să bată mingea pe terenul sau sălile de sport. 


"De citit, poți să citești și acasă. Pe vremea noastră, erau două ore de sport obligatorii, plus 1-2 ore de ansamblu sportiv, în care fiecare își alegea câte o disciplină sportivă unde să se perfecționeze. Dar atunci, orele chiar se făceau cu simț de răspundere, nu ca acum. Cred că suntem campioni la manevrat scutiri pentru sport. Nu degeaba suntem lideri mondiali la obezitate infantilă, în Europa. Ar trebui să fie mult mai aspri cu astfel de practici", a explicat Floroiu. 
Ilie Floroiu,


în ultimele luni de mandat 


Conducător al CS Farul din anul 1989, Ilie Floroiu a decis ca la finalul lunii noiembrie să iasă la pensie, lăsând locul celor mai tineri, dornici de afirmare. Chiar și așa, nu va ieși din pesajul sportiv. 


"Să nu credeți că după 30 noiembrie mă voi închide în casă și că nu voi mai avea nicio legătură cu sportul. Nu cred că pot face asta. Într-un fel sau altul, voi rămâne alături de sport și voi ajuta cum pot", a conchis Ilie Floroiu. 


Comentează știrea

Un parinte necajit!
11 septembrie 2017
Natatia

Nu, domnilor, nu aria de selectie redusa e cauza! Lipsa bazinelor de inot este principala cauza! Vedeti bine ca sunt cateva mii de copii la ora actuala, numai in Constanta care doresc si fac inot! Dar in ce conditii!? Cate 7-8 pe culoar, cu un program inghesuit tocmai datorita lipsei culoarelor! Cu zeci de milioane platite anual de catre parinti pentru tot ce este necesar! Daca imi argumentati ca la Palatul copiilor nu se plateste, va intreb cati pot beneficia de aceasta "Oferta"? Vina este a celor care nu au fost in stare timp de 27 de ani sa construiasca un bazin olimpic public, de la politicieni pana la toti oamenii de sport care au condus orasul asta si nu au stiut sa impuna ca prioritati toate astea de dragul pastrarii scaunului! Va mirati ca renunta copiii!? Pai, tocmai din cauza motivelor expuse in articol, ar fi trebuit ceva schimbat in modul de a ii atrage sau macar mentine pe cei putini care , macar la inceput, doresc sa performeze! Dar daca odata cu trecerea timpului viata lor devine din ce in ce mai dificila, pentru ca nu sunt conditii de antrenament, nu sunt bani de abonament sau echipament sau vitamine, sau, sau, sau Sa mai spun de program de recuperare, de sauna, de masaj, de aparate de lucru performante (cine stie, intelege) cand nu exista condititii de a face doua antrenamente pe zi! Au fost rezultate la nivel de copii, cadeti si juniori la Constanta, Dar majoritatea dintre ei au renuntat prematur! Antrenorii si conducatorii cluburilor in cadrul mcarora erau legitimati ar trebui sa nu mai dea vina pe tentatii si tablete sau smartphonuri si sa -si faca mea culpa pentru ca n-au stiut sa-i pasttreze! Pana cand nu se va schimba esential modul de abordare a cestor probleme vom continua sa ne inchinam in fat unui Glinta sau Martin si sa ne rugam la cel de sus sa ii tina sanatosi ca sa avem si noi pe cine trimite la o olimpiada!

Sindbad
11 septembrie 2017
Oraș pesedizat

Fără bazine de înot, fără sală polivalentă, stadioanele si bazele sportive în paragină, podul de la Butelii stagnează de 4 luni, fără companii aduse, prin facilități oferite, să investească la C-ța. Singura treabă care a mers pe repede îinainte a fost extinderea cartierului Henri Coandă...Orașul a fost transformat în El-Dorado-ul țiganilor și al mocangiilor în goana după voturi. Ciuma Roșie îngroapă acest ghetou numit C-ța pe zi ce trece. Degeaba aduceți popa sa cânte la începerea anului școlar în școli și licee, dacă cei mai buni elevi vor pleca spre Vest. Nu-i cumpărați nici cu tablete mokka nici cu cornul și morcovul...

Craii de curte veche
11 septembrie 2017
Bazinul Olimpic

Nu trebie sa ne plingem. Mintim cum respiram. Avem bazin olimpic dar transformat in bingo europa(furaciune pt partide=consilieri locali). In brasov au facut un complex de ramii trasnit cu bazine mari si mici, penru toata lumea, la noi a facut Hagi un SPA mitiel si gata. Restul sunt bazine pentru rate, 6-7 culuare si o gramada de copii. De ce nu efaceti bazinul olimpic de la hotel Parc? din Mamaia? o fi proprietate privata? Faceti ceva si voi consilierii locali ca mincati banii contribuabililor degeaba, pentr orasul acesta. L-ati distrus : tramvaie lipsa rezulta poluare mare de ce? sa nu spuneti ca numai drogatul este vinovat.TOTI CONSILIERII SUNTETI VINOVATI CA NU AVEM TRAMVAIE , TROLEIBUZE, BAZINE DE INOT.(cind a ridicat ciocul fostul prefect liberal a scos drogatul "docomentul" cu semnatura lui ) rezulta distrugerea citorva generatii.

Constănțean
11 septembrie 2017
Bani din pomeni electorale

Incetati să mai subvenționați transportul public si căldura pentru cei cu pensii si salarii mari si o să aveți bani si pentru bazine ca la Brașov.

cineva
11 septembrie 2017
ograda proprie

A te inscrie la oricare din cele doua variante: palatul copiilor sau css farul este chiar o performanta. Antrenorii sunt greu de gasit si de "convins".

părinte
11 septembrie 2017
culpă comună

E adevărat că nu avem bazine, că se percep taxe mari pentru ca un copil să facă sport/înot (de cele mai multe ori la negru), că antrenorii nu-și dau interesul să scoată campioni dar... și noi, părinții, avem partea noastră de vină. Noi îi protejăm și nu-i ducem la antrenamente pentru că sunt obosiți, au avut teme, i-a curs nasul sau pur și simplu nu s-a trezit. Vrem performanțe dar fără muncă, fără suferință, fără să renunțăm la confort. În primul rând noi, părinții, ar trebui să ne schimbăm mentalitatea, să le punem la dispoziție copii dornici să facă sport (un părinte interesat poate și trebuie să-și convingă copilul că sportul este un must-be), să popularizăm și să sprijinim antrenorii dedicați și apoi să cerem cluburilor resurse pentru performanțe.

Părintele și mai necăjit
12 septembrie 2017
Performanță

Dacă la 10 merg la C.N. 25-30 de copii din Constanța, după 14 ani abia de mai sunt 6-7. Și dacă un adolescent de 15-16 ani vine ZILNIC la antrenament și nu-și pierde timpul prin cluburi este de presupus că dorește să facă sport, să performeze. Pentru ei trebuie luate măsuri de a împiedica abandonul pentru că sita deja a cernut grâul de neghină! De aceea nu mai are Constanța rezultate notabile la nivel de juniori și nici seniorii nu sunt ceea ce ar fi putut să fie!

Marcu
14 noiembrie 2017
comentariu

Cine a fost 25 ani sef la dir. jud sport ? francu elena pe care voi o pupati in fund de cate ori aveti ocazia . Constanta este singurul mare oras care nu are sala sport,bazin si alte facilitati ptr. sport . RUSINE !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.534 secunde