Elena Frîncu, doamna de fier a sportului constănțean. "Frica vine de la diavol!"

543
Elena Frîncu, doamna de fier a sportului constănțean.

Articole de la același autor

De-a lungul timpului, Constanța a dăruit lumii campioni care au reușit performanțe inegalabile. Una dintre marile valori ale sportului constănțean este Elena Frîncu, fostă mare handbalistă a României, vicecampioană mondială cu echipa tricoloră în 1973.

Născută la data de 13 decembrie 1952, la Constanța, Elena Frîncu a pornit de jos într-o carieră care avea să o ducă pe culmile gloriei. Cu aceeași amabilitate de care a dat dovadă întotdeauna, Elena Frîncu a vorbit, pentru "Cuget Liber", despre mai multe subiecte, unul dintre acestea fiind pandemia de coronavirus cu care întreg mapamondul se confruntă în această perioadă.

"Pentru mine, această situație este de necrezut. Prin seriozitate, responsabilitate și credință în Dumnezeu, trebuie să trecem peste etapa aceasta, așa cum au trecut și înaintașii noștri prin războaie, prin chinuri și așa mai departe. Cred că nu sportul este cea mai importantă problemă a României la această oră, ci sănătatea copiilor și a tineretului nostru.

Cu siguranță că așteptăm o schimbare în seriozitate, în muncă și în așezarea oamenilor pe criterii valorice în viață. Nu sunt de acord sub nicio formă cu politica de a sta în casă. Păi, stăm în casă, pe banii cui? Eu trebuie să merg să îi duc de mâncare fostului meu antrenor și trebuie să mă grăbesc să nu mă apuce ora 13:00 pe stradă, că primesc amendă. Este normal?

Aș face o statistică. Râdem de românii care vin acum acasă. De ce vin acasă? Fiindcă acasă este mai bine. Din păcate, după Revoluție, am învățat că trădarea este cea mai mare «valoare» a umanității", a declarat fosta mare handbalistă a României.



"Credeți în bunul Dumnezeu!"


Elena Frîncu ține aproape de oameni și mai ales de cetățenii orașului de la malul mării. Fosta mare sportivă a transmis, prin intermediul ziarului nostru, un mesaj de încurajare pentru întreaga populație a Constanței.

"Nu fiți speriați, că frica este de la diavol. Credeți în bunul Dumnezeu, credeți în muncă, credeți în educația primită de la părinții voștri și aveți speranța că totul va fi bine. Nicio performanță nu este posibilă fără muncă, seriozitate, iubire și convingerea că se poate", este mesajul transmis pentru constănțeni de Elena Frîncu.

Supranumită și "Doamna de fier a sportului constănțean", Elena Frîncu a demarat un proiect împreună cu celelalte formațiuni sportive din Constanța, donând bani pentru victimele infectate cu virusul Covid-19.

"Ca cetățean de onoare al acestui județ, al acestui oraș și al mai multor localități, precum Medgidia, Cumpăna și așa mai departe, sunt în echipa care a gândit acest proiect, îi felicit, le mulțumesc, pentru că noi suntem produsul comunității. Fără aportul comunității, nu am fi putut să ajungem mari sportivi. Pentru că nu aveam unde să muncim și unde să ne pregătim", a precizat Elena Frîncu.

"Suntem victimele propriilor greșeli"

Chiar dacă lumea este îngrijorată din cauza pandemiei de coronavirus, Elena Frîncu și-a îndreptat atenția și către HCDS și celelalte echipe ale sportului constănțean. Fosta mare handbalistă își amintește cu plăcere momentul în care i-a susținut pe Ionuț Stănescu, Laurențiu Toma și George Buricea să demareze proiectul HCDS și să facă din nou istorie pentru handbalul constănțean.

"Eu sunt cea care am fost alături de Rudi Stănescu, Tomiță și Buricea la renașterea acestei echipe după ce HCM Constanța a murit, deși a rămas în istorie ca unul dintre cele mai renumite cluburi constănțene, cu cele mai mari performanțe.

Mi-aș fi dorit ca în această echipă să fie mai mulți constănțeni, dar nu este vina HCDS, ci este vina cluburilor de juniori ale Constanței. Poate o să surprindă ce spun eu acum, dar și noi, cei care am lucrat în sport, avem partea noastră de vină că nu am reușit să facem descentralizarea în 1997 a sportului și implementarea Chartei albe a lui. Noi suntem victimele propriilor greșeli. Exact cum un bolnav de diabet știe că nu are voie să mănânce dulciuri și totuși mănâncă. Noi am știut că Europa înseamnă altceva și că repartițiile financiare între privat și social sunt altele", a explicat Elena Frîncu.

Amintiri, amintiri…

Amintirile nu se uită niciodată, iar Elena Frîncu are foarte multe. Cu toate acestea, campioana de la malul mării și-a adus aminte de două momente care i-au marcat cariera.

"Am foarte multe amintiri ca sportivă. Una dintre ele este atunci când am ieșit vicecampioană mondială în 1973 și opt delegații străine mi-au cântat La mulți ani în opt limbi, iar eu eram țărăncuța din Coiciu ajunsă în vârful piramidei și nu am uitat niciodată de unde am plecat. Alta este atunci când mi s-a pus la gât, pentru întreaga activitate, Colanul de Aur", a povestit Elena Frîncu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6703 secunde