Dumitru Răducanu, unul dintre cei patru "fantastici" ai canotajului românesc

514
Dumitru Răducanu, unul dintre cei patru

Articole de la același autor

Atunci când vorbim despre canotaj, una dintre persoanele la care trebuie neapărat să facem referire este Dumitru Răducanu.

Născut la București, pe 19 iulie 1967, Dumitru Răducanu este un nume de legendă al canotajului. Fostul mare sportiv se află în prezent la Constanța, acolo unde antrenează în cadrul secției de canotaj a CS Farul și de unde speră să scoată viitori campioni.

Dumitru Răducanu a povestit, pentru "Cuget Liber", de ce s-a îndreptat către acest sport minunat.

"Canotaj se face în toată țara. Canotaj se face și în București, și în Suceava, și la Orșova. Eu am început cariera la 15 ani, la clubul Triumf București. Aveam lacul Herăstrău la dispoziție, acolo unde puteam să ne antrenăm în voie. M-am apucat de acest sport din dorința de a face mișcare. A fost o pură întâmplare. Înainte, încercasem să practic alte sporturi, însă nu am avut prea mult timp la dispoziție, din cauza școlii. M-am îndreptat către canotaj, un sport care îmi va rămâne în inimă pentru tot restul vieții.

Am făcut trecerea la Constanța după efectuarea stagiului militar la CSA Steaua București. După ce am terminat junioratul la Triumf, am fost încorporat la Steaua, pentru că armata era obligatorie, iar după terminarea stagiului militar, m-am transferat la Petromar Constanța, din dorința de a continua sportul", a declarat Dumitru Răducanu.



Campion olimpic, în 1992


Una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le are Dumitru Răducanu este participarea la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona. A fost o ediție incredibilă, în care echipajul de 4+1 al României a terminat cursa pe primul loc iar tricolorii au ieșit campioni olimpici. Răducanu i-a avut coechipieri în barcă pe Iulian Ruican, Nicolae Țaga, Dimitrie Popescu și Viorel Talapan.

"Am amintiri foarte vii de la Jocurile Olimpice de la Barcelona, din 1992. Cu așa ceva nu te întâlnești de prea multe ori în viață. A fost un an benefic pentru tot sportul românesc. Am avut antrenori buni, cu cap, care cunoșteau foarte bine sportul. Am plecat către Barcelona cu gândul de a câștiga medalia de aur. Eram favoriți, dar se putea întâmpla orice. La proba de 4+1, unde am triumfat, în startul cursei i s-a rupt palonierul unui coleg. Este vorba despre Viorel Talapan. Palonierul este, practic, acel pantof pe care îl țin sportivii în picioare și împing. Am avut norocul de partea noastră că s-a rupt în prima sută de metri și am putut să reîntoarcem cursa după start. A venit arbitrul oficial, a constatat defecțiunea, m-a întrebat dacă putem rezolva problema în două minute și am zis că da. Aveam un cablu de comunicație cu ceilalți membri ai staff-ului. L-am smuls și am legat palonierul în așa fel încât să stea. Am câștigat și a fost incredibil", își amintește Dumitru Răducanu.

Sentimentul a fost unul de nedescris atunci când au observat că au trecut primii linia de sosire. Cei patru "fantastici" ai canotajului românesc au devenit campioni olimpici și și-au îndeplinit, practic, obiectivul pe care și-l stabiliseră încă de la plecarea din București.

"Când am trecut linia de sosire și am văzut că am ieșit campioni olimpici, am avut un sentiment de bucurie necontrolată. Ne îndeplinisem visul. Doi dintre băieții din barcă erau tinerei și mă refer aici la Viorel Talapan și la Iulică Ruican. Am fost o echipă unită și ne-am bucurat în momentul în care am văzut că am învins. Mai țin legătura cu cei patru coechipieri din acea barcă. Ne întâlnim la adunări generale și mai vorbim prin telefon sau pe internet", a explicat Dumitru Răducanu.

Decepția de la Sydney

Jocurile Olimpice din anul 2000 din Australia, de la Sydney, sunt de tristă amintire pentru Dumitru Răducanu. Campionul olimpic a participat în cursa de 8+1 și a terminat pe locul 6, printr-o conjunctură nefericită.

"La Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 am trăit o decepție incredibilă. Eram favoriți la acea cursă, însă nu știu ce s-a întâmplat. Ne-am calificat în finală și am trecut linia de sosire pe locul 6. Puteam să câștigăm o medalie, însă nu a fost să fie. Unde sunt mai mulți oameni implicați, apar probleme de comunicare. Fiecare are opinia sa și atunci este greu să reușești. A fost ultima ediție a Jocurilor Olimpice la care am participat. Una peste alta, și locul 6 a fost bun, până la urmă ne-am bătut de la egal la egal cu ceilalți în finală" , a spus Dumitru Răducanu.

XXX

Dumitru Răducanu vorbește foarte frumos despre activitatea pe care o desfășoară în prezent la CS Farul. Acesta speră ca, în viitorul apropiat, România să mai câștige cel puțin o medalie de aur la canotaj la Jocurile Olimpice.

"În prezent, sunt antrenor la Clubul Sportiv Farul. Avem copii foarte buni, însă a venit această perioadă nenorocită în care trebuie să stăm izolați. Este foarte greu să nu poți să te miști. Avem șanse ca pe viitor să devenim iar campioni olimpici la acest sport. Avem copii foarte buni la Constanța, dar și în țară. Trebuie doar să creadă în visul lor și vor reuși", a concluzionat Dumitru Răducanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3581 secunde