De la amintiri din Epoca de aur, la talentul fiicei sale. Camelia Voinea: "Face totul din pasiune"

972

Articole de la același autor

Una dintre cele mai mari campioane, Camelia Voinea, a scris istorie pentru gimnastica românească, alături de alte mari sportive din țara noastră.

Camelia Voinea a început gimnastica la o vârstă foarte fragedă, la CSS 1 Constanța, sub îndrumarea antrenorului Matei Stănei. Câțiva ani mai târziu, a fost convocată la lotul național, la Deva, acolo unde s-a antrenat cu Adrian Goreac, Adrian Stan și Maria Cosma.

Debutul său internațional a avut loc în 1984, la Campionatele Balcanice, acolo unde a terminat pe primul loc al podiumului cu echipa, a cucerit aurul la sol, argintul la sărituri și tot pe locul al doilea s-a clasat și la paralele.

Prima sa competiție majoră din carieră s-a desfășurat în 1985, atunci când a participat la Campionatul Mondial din Canada, de la Montreal, acolo unde însă nu a reușit să cucerească vreo medalie. Un an mai târziu, a fost invitată să participe la Cupa Mondială de la Beijing, unde s-a clasat pe locul 9 la general și a cucerit medalia de argint la sol, după rusoaica Elena Shushunova.

Anul 1987 a fost unul foarte bun pentru Camelia Voinea. Constănțeanca a participat la Campionatul European de la Moscova și a cucerit medalia de argint, iar apoi a mers la Campionatul Mondial de la Rotterdam, acolo unde a urcat pe prima treaptă a podiumului cu echipa, după o evoluție încântătoare.

Celelalte componente ale echipei care a cucerit aurul la Rotterdam au fost Aurelia Dobre, Eugenia Golea, Celestina Popa, Daniela Silivaș și Ecaterina Szabo. Camelia Voinea, Aurelia Dobre și Daniela Silivaș au reușit atunci să primească din partea arbitrilor trei note de 10. A fost pentru prima dată în istoria gimnasticii când trei coechipiere au cucerit trei note de 10 consecutive. Camelia Voinea a ridicat atunci tribunele în picioare după ce a prestat un exercițiu plin de viață la sol printr-un dans energic de break-dance.

În 1988, constănțeanca a participat la Jocurile Olimpice de la Seul (Coreea de Sud), acolo unde a reușit să cucerească medalia de argint împreună cu echipa României.

După Jocurile Olimpice din 1988, Camelia Voinea s-a retras din activitate, lăsând în urmă o carieră extrem de frumoasă. În prezent, Camelia Voinea are o carieră de antrenor la CS Farul, unde are foarte mare grijă de elevele sale.

XXX

Una dintre elevele Cameliei Voinea la CS Farul este chiar fiica sa, Sabrina Voinea. În vârstă de 13 ani, Sabrina se antrenează conștiincios, sub privirile și îndrumările mamei sale.

Sunt șanse foarte mari ca Sabrina să cucerească o medalie mondială. Ea se pregătește multe ore pe zi și este susținută din toate punctele de vedere de mama sa, care o îndrumă în sport și în viață.

Atunci când nu se află în sala de antrenament, Sabrina exersează și acasă, ea având o bârnă improvizată pe care efectuează exerciții dificile.

"Puțini copii se nasc cu talentul Sabrinei. Bineînțeles, acesta este dublat de foarte multă muncă. Sabrina este pe drumul cel bun. Face totul din pasiune și iubește enorm gimnastica. Eu i-am spus că, dacă face ceea ce îi place, trebuie să ajungă numărul unu", a declarat, pentru "Cuget Liber", Camelia Voinea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4207 secunde