Daniel Cojocaru, în slujba atletismului constănțean. "Îmi place performanța!"

491
Daniel Cojocaru, în slujba atletismului constănțean.

Articole de la același autor

Atletismul constănțean se află pe o pantă ascendentă și putem spune acest lucru dacă analizăm rezultatele sportivilor de la malul mării care au participat la diferite competiții naționale sau internaționale. Antrenorul Daniel Cojocaru se pune în slujba acestui sport și este alături de elevii săi, zi de zi, pregătindu-i pe aceștia pentru înalta performanță.

Din cauza pandemiei de coronavirus, atleții de la malul mării se pregătesc separat, în casă. Una dintre sportivele care fac acest lucru este Cristina Bujin, cea care are ca obiectiv principal calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru vara anului viitor.



"Facem și noi ce face toată lumea. Fiecare sportiv încearcă să se pregătească acasă, în autoizolare, însă este foarte dificil. Nu putem să numim așa ceva antrenamente de performanță. Singura care încearcă să se antreneze mai performant este Cristina Bujin, însă nici ea nu poate să facă mare lucru. A încercat să alerge pe ciment, însă este o suprafață dură și acest lucru îi dăunează tendonului ahilian. Apoi, a mers în parc, unde a găsit o suprafață de pământ bătătorit și a alergat acolo. A oprit-o poliția și i-a cerut declarația pe propria răspundere!", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Cojocaru.


Tehnicianul crede foarte mult în forța Cristinei Bujin, însă vrea ca aceasta să rămână cu picioarele pe pământ. Cristina are 32 de ani și nu mai poate concura cu aceeași anduranță ca în urmă cu 10-15 ani, astfel că, în opinia lui Daniel Cojocaru, sportiva de la malul mării trebuie să își dozeze foarte atent energia.


"Cristina este foarte optimistă în ceea ce privește calificarea la JO de la Tokyo. Eu am încercat să îi explic că trebuie să acționeze pe termen scurt și să fie cât mai eficientă. Este o atletă foarte bună și cred în șansele ei, însă mie îmi place să fiu puțin mai rezervat. Ea are valoare, a participat la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice și a reprezentat România. Să sperăm că vom avea timp să pregătim totul în cel mai mic detaliu și vom ajunge în Japonia", a adăugat Daniel Cojocaru.


Un record național greu de bătut


Daniel Cojocaru își amintește cu plăcere de clipa în care a stabilit un nou record național care nu a fost bătut nici până în ziua de astăzi.



"Când am reușit să stabilesc recordul național în 1994 a fost un moment extraordinar. Obiectivul meu era să mă calific la Campionatele Europene și am reușit acest lucru. La Europene, am ieșit pe locul 5 și, chiar dacă nu am cucerit o medalie, am fost foarte mândru de această realizare. Nu vreau să fiu lipsit de modestie, însă este foarte greu ca cineva să bată acest record în România.


Îmi aduc aminte de parcă a fost ieri. Pe 17 iunie, am alergat la Internaționalele României și am scos un timp de 10 secunde și 21 de sutimi. O calificare la Campionatul European se poate obține, dar recordul acesta cred că va mai rămâne mult timp imbatabil", a mai spus Daniel Cojocaru.
Antrenorul regretă foarte mult despărțirea de unul dintre cei mai buni sportivi ai săi, Răzvan Grecu, plecat la CSA Steaua București, unde este mai bine plătit decât era la Constanța.



"Am elevi foarte buni care obțin performanțe foarte bune pe la toate concursurile la care participă. Îmi pare însă rău că nu am reușit să îl ținem pe Răzvan Grecu, un atlet de excepție. A plecat la CSA Steaua pentru că acolo este plătit mai bine. Eu am încercat să îi explic mai multe lucruri, am încercat să îl conving să rămână, însă nu s-a putut. La Steaua este plătit cu 3.000 de lei pe lună, iar aici primea doar 500 de lei, bani care reprezentau indemnizația de sportiv. La concursurile de juniori, a urcat mai mereu pe podium și se bate de la egal la egal cu seniorii", a explicat Daniel Cojocaru.


Antrenamente într-o bază depășită

Ca la fiecare sport, copiii vin cu interes la atletism și speră să ajungă campioni, așa cum au făcut-o și alții înaintea lor. Totuși, tehnicianului de la malul mării îi place performanța, astfel că, în ultimul timp, a pus foarte mare accent pe acest lucru.

"Mai vin copilași la stadion. În ultimii cinci ani, am încercat să punem accent mai mult pe performanță, pentru că avem o generație foarte bună de sportivi. Mie îmi place performanța. Avem nevoie de un stadion nou și de o sală modernă. Suprafața pe care ne antrenăm este uzată. În mod normal, în străinătate, o suprafață cum e aceasta pe care ne antrenăm noi se schimbă o dată la cinci ani. Păi, suprafața de la «Farul» are o vechime de 20 de ani. Nu este posibil așa ceva!", a concluzionat Daniel Cojocaru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5338 secunde