Cristina Bujin, o atletă de excepție. "Nu mă gândesc la retragere!"

474

Articole de la același autor

Sportivii constănțeni se află în autoizolare și așteaptă cu sufletul la gură să treacă pandemia de coronavirus care a afectat o planetă întreagă. Atleta Cristina Bujin suferă din cauza faptului că nu se poate antrena la intensitate maximă și speră ca starea de urgență din România să fie ridicată cât mai curând.

Dacă la alte sporturi te mai poți antrena în diferite moduri în propria locuință, atleților le este foarte greu să facă acest lucru, pentru că atletismul se bazează în proporție de 90 la sută pe alergat. Cristina Bujin încearcă să își mențină forma fizică în apartamentul în care locuiește și speră ca în viitorul apropiat să aibă ocazia să se antreneze din nou în condiții normale.

"Este foarte greu pentru mine în această perioadă. Mă antrenez în casă și mai alerg în jurul blocului, dar încerc să evit alergatul pe asfalt. Mă doare foarte tare tendonul ahilian când alerg pe suprafețe dure și încerc să evit. Am alergat puțin, am văzut că a apărut durerea și nu am mai continuat. Fac în casă tot felul de exerciții. Am un program foarte bine stabilit și vorbesc în fiecare zi cu antrenorul meu", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cristina Bujin.

Toate competițiile au fost anulate și nu se știe data la care se vor desfășura. Cristina ar fi trebuit să participe, la începutul lunii iunie, la un concurs foarte important, la București, însă evenimentul a fost amânat.

"Ar fi trebuit să particip, pe 6 iunie, la Internaționalele României, însă, din cauza acestei pandemii, nu cred că se va mai desfășura competiția. Nu putem să ne pregătim și ar fi foarte dificil să concurăm în condiții optime. Federația nu a făcut niciun anunț oficial, dar cred că nu se va mai ține. Este foarte greu. Aveam două antrenamente pe zi și acum nu pot să mă pregătesc în condiții normale. Se simte că îmi scade pregătirea. Sunt foarte energică și nu am stare în casă. Abia aștept să treacă această perioadă", a adăugat Cristina Bujin.

Debut în cariera de antrenor

Între timp, Cristina Bujin a început și cariera de antrenor. Ea pregătește o grupă de copii la CSS 1 și este foarte încântată de acest lucru.

"Aproape toată viața mi-am petrecut-o pe stadion, mă reprezintă acest lucru și îmi place foarte mult. Îmi place să lucrez cu copiii, îmi este drag de ei. Sunt minunați. Ne distrăm, facem jocuri, nu îi forțez să facă atletism de performanță, sunt încă micuți. Merg și fac selecții în școli, însă nu prea vor să vină la atletism. Cei mai micuți vin de plăcere, cei mai mari nu se înghesuie", a explicat Cristina Bujin.

Calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo este un obiectiv foarte important pentru Cristina Bujin. Constănțeanca a mai participat la edițiile din 2012, de la Londra, și din 2016, de la Rio de Janeiro, astfel că este obișnuită cu evenimentele importante.

"Avem concursuri de calificare la JO de la Tokyo, trebuie să ne facem baremul și ne putem califica. Chiar mă bucur că s-au anulat Jocurile Olimpice, pentru că avem mai mult timp să ne pregătim. Este visul meu. Ar fi a treia participare, după ce am mers la Rio și la Londra. Pentru asta mă antrenez. Este competiția supremă și atunci când ajungi acolo, simți că nu te-ai antrenat degeaba. Calificarea la o ediție a Jocurilor Olimpice reprezintă cea mai mare realizare a unui sportiv", a spus Cristina Bujin.

Adusă la stadion de mama sa

Cristina își amintește că s-a apucat de atletism datorită mamei sale. Cornelia Bujin a fost antrenoare de atletism și profesoară de educație fizică și a îndrumat-o pe fiica sa în această carieră minunată.

"M-am apucat de atletism datorită mamei mele. Ea este profesoară de educație fizică, m-a dus pe stadion și acolo am rămas. M-am îndrăgostit de acest sport.

Constanța a avut foarte mulți atleți și a dat mulți campioni. Acum este o perioadă mai critică, dar nu trebuie să dezarmăm, deși copiii nu mai sunt atrași de acest sport, au alte preocupări. Sper să mai avem viitori campioni", a declarat Cristina Bujin.

Pentru orice sportiv, retragerea este un moment greu de digerat. Ajunsă la vârsta de 32 de ani, sportiva de la malul mării nu se gândește la ziua când va "agăța ghetele în cui".

"Nici nu vreau să mă gândesc la o eventuală retragere. Fac acest lucru de o viață și nu îmi vine să mă las. Nu îmi stă mintea la acest lucru. Îmi place foarte mult atmosfera de pe stadioane. În România, lumea nu prea vine la competiții, dar în străinătate este altceva. Oamenii sunt devotați, te încurajează, aplaudă, scandează și te simți cu adevărat sportiv", a precizat Cristina Bujin, care îi îndeamnă pe toți părinții să își aducă copiii la atletism.



E nevoie de o sală de atletism


Atleta de la malul mării a mai precizat că, în Constanța, la fel ca și în celelalte orașe, este nevoie de un stadion modern și de o sală în care atleții să se poată pregăti pentru competițiile majore.

"Este foarte important ca părinții să înțealeagă că atletismul este un sport care le poate ajuta copiii. Atletismul stă la baza tuturor sporturilor. Înveți să alergi, să te coordonezi. Îți formezi un corp frumos, faci mișcare și acest lucru este important pentru sănătate. Este ideal ca fiecare oraș să aibă un stadion și o sală pentru sezonul rece. Noi, iarna, nu avem unde să ne antrenăm", a adăugat Cristina Bujin. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5902 secunde