Creaţie a pandemiei Covid-19: înotul online! „Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea”

715
Creaţie a pandemiei Covid-19: înotul online! „Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea” - creatie-1606319357.jpg

Articole de la același autor

Pandemia Covid-19 i-a scos pe înotători din bazine şi i-a trimis să se antreneze pe uscat. De mai bine de jumătate de an, „delfinii” se limitează numai la alergări prin parcuri, abdomene şi tracţiuni prin sufrageriile locuinţelor şi sesiuni teoretice online, iar situaţia de la Constanţa este una şi mai complicată.

Una dintre cele mai tari „invenţii” ale pandemiei Covid-19 este înotul online. Da, da, aţi citit bine: înot online. Cel puţin aşa au fost îndemnaţi „delfinii” constănţeni să se pregătească, la malul mării, cu gândul la titluri şi medalii internaţionale.

O rază de speranţă se ivise la orizont la începutul săptămânii, când Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității o informare prin care anunță faptul că „apa din bazine în timpul practicării înotului nu transmite virusul Covid-19”.

Acest anunţ ar fi putut duce, teoretic, la redeschiderea multor bazine. Practic, s-a schimbat nimic, lacătul tot pe uşă a rămas, iar Constanţa nu face excepţie de la această regulă.

Astfel, bazinul de la Palatul Copiilor rămâne închis, nimeni din conducerea instituţiei sau a inspectoratului şcolar nedorind să îşi asume responsabilitatea, iar acest lucru a provocat indignarea specialiştilor din domeniu.

„Sunt primari, inspectori şcolari şi şefi de bazine din România care nu acceptă să redeschidă bazinele. Această situaţie o întâlnim şi la Palatul Copiilor din Constanţa, bazinul fiind închis cel puţin până în luna februarie. Am discutat şi cu doamna director, şi cu inspectorul şcolar, concluzia este una singură: facem înot online!

În toată această perioadă de pandemie, ne-am antrenat pe banii noştri, am fost în cantonament pe banii noştri, dar nu putem la infinit să alergăm prin parcuri şi să facem abdomene acasă. E vorba de pregătirea specifică, iar aceasta trebuie efectuată în bazin.

E frustrant că, în alte judeţe, se poate. Bazinele sunt deschise, sportivii se antrenează, respectând normele de siguranţă recomandate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Ministrul Tineretului şi Sportului a promis că va discuta personal cu responsabilii din fiecare judeţ pentru ca bazinele să fie redeschise, s-a ţinut de cuvânt, s-a implicat personal şi iată că, în multe judeţe, s-au făcut şi se fac antrenamente, se organizează competiţii naţionale. Numai la Constanţa nu se poate!

Până nu se va termina construcţia Bazinului Olimpic din «Badea Cârţan», aşa vor sta lucrurile. Evoluţia pandemiei este imprevizibilă, dar nu putem sta la infinit cu bazinele închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat clar, virusul Covid-19 nu se răspândeşte prin apa din bazine. Nici nu ar avea cum, pentru că apa este tratată cu mult clor, cu dezinfectanţi. Am putea spune că noi, cei de la nataţie, suntem chiar privilegiaţi faţă de alte discipline, că avem mediul de acţiune cel mai sigur, dar uite că nu e aşa”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, profesorul Octavian Tileagă, antrenor emerit în cadrul secţiei de nataţie de la Palatul Copiilor.

Speranţe după data de 6 decembrie

Dacă bazinul de la Atena Sport Club a fost deschis pentru sportivii din grupele de performanţă, în schimb, activitatea nu a fost deloc reluată la bazinul Şcolii de Înot „Gheorghe Oancea”, din Parcul Tăbăcărie.

„Să sperăm că, după data de 6 decembrie (n.r. - data alegerilor parlamentare în România), vom putea să redeschidem bazinul. Sunt mai multe variante de reamenajare a spaţiilor, la vestiare, astfel încât să respectăm toate normele de siguranţă. Decizia va aparţine conducerii unităţii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Gabriel Culea, preşedintele Asociaţiei Salvamarilor din România, care activează ca antrenor în cadrul amintitei şcoli de înot.

Naţionalele cadeţilor, la Târgovişte

Chiar şi în aceste vremuri tulburate de pandemia Covid-19, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern organizează, în perioada 22-29 noiembrie 2020, întrecerile Campionatului Național de înot pentru cadeți, 12-14 ani.

Competiția este găzduită de către Bazinul Olimpic din Târgoviște, iar la start sunt prezenţi „delfini” reprezentând cluburi din toată ţara. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4095 secunde