Camelia Voinea: „În câţiva ani, gimnastica românească îşi va reveni”

587

Articole de la același autor

România a fost o forţă a gimnasticii mondiale. Au fost vremuri de glorie, când făceam instrucţie cu Rusia/URSS, China ori Statele Unite ale Americii. Între timp, şi alte naţiuni au progresat, iar noi ne-am afundat în mocirla mediocrităţii… Mai există oare vreo şansă de a urca din nou acolo sus, pe podium?

S-au împlinit, recent, 32 de ani de la una dintre marile performanţe ale gimnasticii româneşti. Pe 21 septembrie 1988, aflată într-un duel acerb cu reprezentativa Uniunii Sovietice, echipa feminină de gimnastică a României cucerea argintul olimpic la JO de vară de la Seul (Coreea de Sud). Avea să fie prima medalie pentru gimnastele tricolore dintr-o serie de opt şi trebuie subliniat că nu a fost probă fără medalie pentru România la acea ediţie de poveste a Jocurilor Olimpice.

Echipa României avea în componenţă gimnaste de talie mondială: Daniela Silivaș, Gabriela Potorac, Aurelia Dobre, Eugenia Golea, Camelia Voinea și Celestina Popa au concurat cu exercițiile impuse și libere, aducând ţării noastre medaliile de argint, la capătul unui duel istoric cu echipa Uniunii Sovietice (URSS).

Din acea echipă de vis, multe componente trăiesc, astăzi, în străinătate, însă Camelia Voinea a rămas în fenomen şi, în calitate de antrenor în cadrul Clubului Sportiv Farul Constanţa, încearcă să aducă la lumina reflectoarelor o nouă campioană olimpică. Eroina de la Seul este optimistă în privinţa viitorului gimnasticii româneşti, ea explicând şi condiţiile care ar trebui îndeplinite pentru a reveni în rândul forţelor mondiale.

„Sunt convinsă că, în câţiva ani, gimnastica românească îşi va reveni. Muncim, nu stăm pe loc. Avem copii talentaţi, e drept, mai puţini decât erau odinioară, şi trebuie să avem grijă de ei.

La Constanţa, vârfuri de generaţie sunt Sabrina Voinea (13 ani), Luiza Popa (15 ani) şi Melisa Orazacai (11 ani). În viitorul apropiat, ele, dar şi alte colege de ale lor pot ajunge mari campioane. Au calităţi, dar foarte important este să poată participa la competiţii externe de anvergură. Să sperăm că, fie şi în perioadă de pandemie, se vor putea organiza Campionatele Europene”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Camelia Voinea.

Preţuiţi şi plătiţi antrenorii!

Camelia Voinea spune că la fel de puţini precum copiii talentaţi sunt şi antrenorii.

„Mulţi dintre antrenorii de valoare au ales să lucreze în străinătate. Nu neapărat în performanţă, ci în sistem privat, pentru că afară se pune accent pe sportul de masă. Ţin permanent legătura cu multe din fostele colege. Fiind plecaţi de mult timp în alte ţări şi fiind obişnuiţi cu un anumit standard de viaţă, este mai greu să revină acasă.

Şi, atenţie: pot pleca şi alţii! Antrenorii români încă sunt căutaţi peste hotare. Ei ar trebui preţuiţi şi plătiţi în România”, a mai spus Camelia Voinea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.43 secunde