Andrei Pavel, un cavaler al "sportului alb". "Ca să ajungi în top, trebuie să fii câine!"

527
Andrei Pavel, un cavaler al

Articole de la același autor

Așa cum am promis într-o ediție trecută a cotidianului "Cuget Liber", am revenit cu partea a doua a materialului cu Andrei Pavel. Andrei Pavel s-a ocupat o bună perioadă de timp de pregătirea Simonei Halep, constănțeancă și ea, jucătoare care sub comanda sa a ajuns pe primul loc în clasamentul WTA.

Fostul tenismen a precizat că Simona are un caracter foarte puternic și din această cauză multor antrenori le este greu să lucreze cu ea, însă el s-a simțit în largul său și a făcut ca acea perioadă să fie una dintre cele mai frumoase ale carierei sale.

Arțăgoasă de foarte multe ori pe teren și iute la mânie, Simona Halep a avut multe momente în care l-a apostrofat pe Andrei Pavel, însă antrenorul de la malul mării a înțeles-o, a lăsat-o să se exteriorizeze și apoi i-a explicat pas cu pas ce trebuie să facă pentru a-și învinge adversarele.

"M-am înțeles foarte bine cu Simona Halep. Eu doar am ajutat-o pe ea, pentru că Darren Cahill era antrenorul principal. Eu mă mutasem înapoi în România și am antrenat-o aici. Mi-a fost foarte ușor să lucrez cu ea pentru că este o campioană și prinde lucrurile foarte repede. Ea este foarte vulcanică pentru că vrea să câștige fiecare meci, chiar dacă câteodată nu se simte bine. Sunt lucruri grele mai ales pentru femeile din tenis. Spectatorii nu își dau de multe ori seama. Ca femeie ai anumite probleme fizice lunare și este foarte greu să mențină un ritm. Simona are o răutate pozitivă și o încredere care o poate ajuta să învingă pe oricine. Am avut parte de acea privire tăioasă a ei în timpul meciurilor. Ea vrea să obțină foarte mult și dacă nu îi iese, nu are pe cine să se descarce, decât pe persoanele cu care lucrează. Eu înțeleg aceste lucruri" , a declarat pentru "Cuget Liber", Andrei Pavel.

El a vorbit și despre viitorul tenisului românesc masculin și crede că România va fi reprezentată la un moment dat de un jucător în turneele ATP, așa cum s-a întâmplat pe vremea când juca el.

Sebastian Gima și Ștefan Paloși sunt doi dintre elevii lui Pavel iar constănțeanul are foarte mare încredere în ei.

"Sunt șanse foarte mari ca România să aibă un nou Andrei Pavel în tenis. Am început pregătirea de puțin timp cu Ștefan Paloși și cu Sebi Gima și îi simt că pot ajunge acolo în vârf. Ștefan, după ce a terminat junioratul, a început să nu mai aibă încredere în el și aici trebuie să lucrez cu el și să îl ajut. Are un joc foarte bun care îl poate face să ajungă în primii 50 de tenismeni ai lumii. Sebi Gima, care are 18 ani, a avut rezultate foarte bune la juniori și acum face trecerea la seniori. Trebuie să schimbe puțin energia, munca și constanța mentală" , a adăugat Andrei Pavel.



S-a retras cu ochii în lacrimi


Momentul retragerii a fost, evident, unul inevitabil pentru Andrei Pavel.

Accidentările repetate la spate l-au măcinat spre finalul carierei, iar în 2009, după meciul din primul tur de la BRD Open Bucharest, cu uruguayanul Pablo Cuevas, a decis să spună stop.

Cu ochii în lacrimi, Andrei Pavel își lua rămas bun de la spectatorii care l-au iubit necondiționat și care după înfrângerea cu Cuevas l-au aplaudat la scenă deschisă. Erau ropote de aplauze pe care Andrei Pavel le merita din plin.

"M-am retras în 2009 după ce m-a învins Pablo Cuevas. Nu prea mă mai antrenam din cauza durerilor de la spate. Aș fi vrut să mai joc în turneele de dublu. În acel an am jucat alături de Horia Tecău în foarte multe turnee. Mi-a lipsit foarte mult competiția. A durat mult până să trec peste dorul de competiție, dorul de fani. Am făcut asta atâția ani. Primul an după ce m-am lăsat a fost foarte bine pentru că aveam timp să stau cu familia, cu prietenii, nu mai eram nevoit să zbor în toate țările. Nu trebuie să mai țin acel program strict. După aceea, am fost puțin deprimat pentru că nu mă regăseam. Îmi lipsea tenisul. Când începi să antrenezi trebuie să nu te mai gândești la tine și să te gândești la elevii tăi" , a explicat Andrei Pavel.

Faptul că sârbul Novak Djokovic a fost infectat cu noul coronavirus, îl face pe Andrei Pavel să nu îl acuze pe acesta, așa cum au făcut-o mulți jucători din clasamentul ATP. Constănțeanul este de părere că Guvernul Serbiei este de vină pentru cele întâmplate și în nici un caz Novak Djokovic.

"Nu cred că Novak Djokovic ar trebui să fie acuzat de ceilalți jucători din circuit. Asta este o decizie pe care a luat-o Guvernul Serbiei, nu cred că putea Djokovic să o ia de capul lui. El poate să influențeze, dar nimic mai mult. Nu cred că Novak organiza acest concurs, dacă guvernul nu îi dădea voie. Nimeni nu s-a așteptat la așa ceva. Sper ca el să fie sănătos. Inițiativa a fost superbă. După ce se întâmplă, lumea comentează și își dă cu părerea. Este greu să știi ce să crezi. Mă uit și la noi, la români, că merg la plajă, la restaurante și așa mai departe. Și eu aș vrea să se termine toată nebunia asta, dar nu este după cum vrem noi" , a concluzionat Andrei Pavel.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7468 secunde