Alexandru Buligan: "Se întâmplă lucruri teribile, este o schimbare radicală a vieții!"

790
Alexandru Buligan:

Articole de la același autor

Fostul mare portar al naționalei masculine de handbal a României Alexandru Buligan a schimbat de curând… prefixul. Aflat în izolare la Constanța, "Buli" spune că, deși a împlinit 60 de ani, se simte ca la 30!

Alexandru Buligan este un nume uriaș în handbalul mondial. Ca sportiv, a cucerit cu naționala medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, și tot medalia de bronz la Campionatul Mondial din Cehoslovacia, din 1990, ediție la care a și fost desemnat cel mai bun portar al competiției. Are în palmares și trei titluri mondiale universitare, câștigate în 1981, 1985 și 1987, și o Supercupă a Campionilor Mondiali și Olimpici, în 1983.

După căderea comunismului, în 1990, a plecat în Spania, unde a jucat la echipele Arrate, Lagun Aro și Portland San Antonio, cu cea din urmă devenind campion al Spaniei.

Ca antrenor, este câștigător al Ligii Campionilor EHF - 2001, iar în 2005, a devenit din nou campion, cu naționala Spaniei.

Ambiție și chef de muncă

Ei bine, acest titan al sportului pe semicerc face parte din staff-ul tehnic al HC Dobrogea Sud Constanța, unde se ocupă cu pregătirea portarilor. Pandemia Covid-19 l-a prins în orașul de la malul mării, unde a intrat în izolare, astfel încât și-a sărbătorit ziua de naștere departe de familie. Totuși, grație tehnologiei, a putut să se vadă zilnic cu soția sa, care este în Spania, și cu fiica sa Andreea (37 de ani), care lucrează în Italia, la Roma, pentru UNICEF.

"Cum mă simt la 60 de ani? Ca la 30! Vârsta? Se spune că sunt doar niște numere. Așa spun și eu. Sigur, vârsta biologică este care este, dar atât timp cât există ambiție și chef de muncă… Mintea conduce absolut totul, dacă acolo e în regulă și corpul merge împreună cu mintea. Îmi fac exercițiile fizice zi de zi, ca să mă mențin, încerc să am grijă de alimentație. Și aștept reluarea competițiilor. Am ținut legătura și cu jucătorii în această perioadă, în special cu portarii. Le-am spus să aibă grijă, să nu vină cu kilograme în plus. Trăim o perioadă foarte dificilă. Nimeni nu a mai avut de-a face cu așa ceva, cu o pandemie la nivel global, care schimbă viața tuturor", a declarat, pentru site-ul oficial al clubului, Alexandru Buligan.

Noroc cu tehnologia!

"Buli" a rămas la Constanța când s-a declanșat pandemia, apoi starea de urgență a tăiat legăturile rutiere, aero și navale cu Spania, țara în care a trăit, practic, jumătate din viață. Soția sa este acum în Pamplona, orașul în care s-au stabilit încă din anii ‘90 și unde Buligan a trăit câteva dintre cele mai mari succese ale carierei.

"Noroc că tehnologia ne ajută să ne vedem, chiar dacă fizic suntem atât de departe. Comunicăm tot timpul, știm fiecare unul de celălalt. Mă gândesc dacă ne vom putea vedea curând. Poate din iunie, iulie, când viața va reveni cât de cât la normal. Urmăresc presa spaniolă și văd cât de mult s-a schimbat acolo totul. De vineri până duminică, barurile erau pline, acum se circulă numai cu măști și mănuși!

În Pamplona, s-a anulat Festivalul San Fermin. Se întâmplă lucruri teribile, este o schimbare radicală a vieții", este de părere Alexandru Buligan.

XXX

Pamplona este celebru în toată lumea pentru cursele de tauri de pe străzile orașului, organizate anual, la început de iulie, cu ocazia Festivalului San Fermin. Este perioada în care orașul, care are o populație sub 200.000 de locuitori, devine neîncăpător datorită celor 1,5 milioane de turiști atrași de festival. Organizatorii au anunțat însă că ediția 2020 se anulează, din cauza pandemiei. Nu s-a mai întâmplat acest lucru decât în timpul Războiului Civil din anii ‘30 și, ulterior, din cauza unor asasinate comise de gruparea teroristă ETA, ultimul în 1997. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4562 secunde