Dr. Cătălin Grasa: "Nimeni nu se gândea că vom arăta ca un spital de boli infecțioase"

3579
Dr. Cătălin Grasa:

Articole de la același autor

Medicii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) testează, în fiecare zi, pacienți suspecți a avea noul coronavirus, îi tratează și îi pun pe picioare. Practic, a subliniat directorul unității sanitare, dr. Cătălin Grasa, cu toții sunt, în continuare, în stare de alertă.

Cadrele medicale sunt pregătite pentru orice fel de situații. În curtea unității sanitare, funcționează zona de triaj pentru urgență și acolo se face o triere epidemiologică a pacienților care se prezintă la spital. Mai departe, dacă apar suspiciuni, se face testul PCR.

"Din sponsorizări, am reușit să facem, anul acesta, un laborator de genetică moleculară și avem două aparate PCR și un imuno-analyser, care funcționează în spital și ne permit să facem 64 de teste în 12 ore, deci 128 pe zi, pentru că mergem pe două schimburi.

Aveam un laborator în Policlinica 2, pe care l-am mutat aici, am recompartimentat o zonă din spital, undeva la etajul I și acolo ne-am permis să facem aceste analize foarte utile pentru populație. În acest fel, putem interveni repede cu o anchetă epidemiologică bine făcută, astfel încât să îi putem testa pe toți cei care au intrat în contact cu pacienții care se pozitivează în interiorul spitalului", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa.

Referitor la personalul infectat, medici, asistenți, infirmieri, managerul a recunoscut că, de la debutul pandemiei și până la acest moment, au avut cazuri, dar este vorba despre un număr redus, așa că activitatea SCJU s-a putut desfășura normal.

Zona de imagistică va fi dezvoltată

Totuși, pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute în zonele de risc, adică Pediatrie și Boli Interne sau Urgențe, personalul este testat o dată la trei săptămâni, tocmai pentru a ține sub control acest fenomen foarte important, pentru că răspândirea aerogenă a virusului Covid-19 este foarte mare.

Întrebat dacă unitatea dispune de materiale sanitare și medicamente suficiente, directorul a afirmat că da, doar că au apărut și niște costuri suplimentare, odată cu achiziționarea acestora.

"Nimeni nu se gândea că vom arăta ca un spital de boli infecțioase de risc înalt, dar aceasta este situația", a subliniat dr. Cătălin Grasa.

Pentru că într-un spital atât de mare cum este Spitalul Județean se lucrează la foc continuu este nevoie foarte des de investigații medicale ce țin de imagistică, gen CT sau RMN, l-am întrebat pe manager cum se descurcă, în condițiile în care unitatea nu dispune de aparatură suficientă de acest tip.

"Pentru a face față numărului de bolnavi, se merge și pe colaborarea cu firmele private cu care avem contract, pentru că ce avem noi nu este de ajuns. Pentru a ne descurca singuri, ar trebui să avem două RMN-uri, două CT-uri, dar și personal, ca să le putem efectua numai în spital. Desigur, am făcut, în ultima perioadă, pași foarte importanți la imagistică. Din păcate, avem un singur RMN și cu ajutorul acestuia a mai scăzut numărul de RMN-uri în zona de privat, dar volumul de muncă este foarte mare. Sperăm ca, pe viitor, să mutăm Balneofizioterapia în Policlinica 2, iar în locul acesteia să dezvoltăm zona de imagistică", a explicat dr. Cătălin Grasa.

Pe lângă partea de imagistică, pe viitor se dorește și finalizarea renovării cabinetelor medicale din policlinică, dar și reluarea lucrărilor pe secția de Ginecologie, care au fost sistate din cauza licitațiilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4484 secunde