X
X
Mai multe ştiri online:

Predarea comenzii Grupării Navale NATO condusă de Forțele Navale Române

Ştire online publicată Miercuri, 17 Iunie 2020. Autor: Sorin MIHALACHE
Forțele Navale Române au predat, luni, 15 iunie, comanda Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unui ceremonial desfășurat în premieră prin video-teleconferință (VTC), ca măsură preventivă în contextul epidemiologic internațional dat de pandemia cu Covid-19.

Comanda SNMCMG-2, asigurată pentru o perioadă de șase luni de căpitan-comandor Valentin Cătălin Vlad, a fost predată omologului grec căpitan-comandor Dimitrios Katsouras, ceremonialul fiind prezidat de commodore Jeanette Morang (Forțele Navale ale Regatului Țărilor de Jos) ce ocupă funcția de comandant al Forțelor de Suprafață din NATO, din cadrul Comandamentului Maritim NATO (MARCOM), informează, prin intermediul unui comunicat de presă, Statul Major al Forțelor Navale.

"Prin asumarea comenzii SNMCMG-2, pentru prima dată în istoria Forțelor Navale Române, țara noastră și-a demonstrat capacitatea de a fi un furnizor de securitate pentru apărarea aliaților. Gruparea navală și-a adus contribuția la menținerea capacității de luptă și de reacție imediată, conform răspunsului militar aliat rapid în situații de criză și la promovarea valorilor și a imaginii NATO, atât în cadrul activităților planificate, cât și prin adaptarea la noile provocări.

Cu toții ar trebui să fim mândri, deoarece aceste ultime șase luni ne-au demonstrat că împreună suntem puternici, devotați, flexibili și gata să ne adaptăm oricărui mediu operațional, prietenos sau provocator, pentru asigurarea nivelului de reacție imediată. Vânt bun din pupa!", a subliniat căpitan-comandor Valentin Cătălin Vlad la predarea funcției.

"Fiți în siguranță!"

"Evidențiez în mod deosebit executarea misiunii în condiții grele, nemaiîntâlnite, date de măsurile de protecție specifice pandemiei globale Covid-19, ce v-au ținut ambarcați permanent la bordul navei și care au făcut ca expresia «Fiți în siguranță!» să capete alte valori.

MARCOM apreciază felul în care SNMCMG2, avându-l la comandă pe căpitan-comandor Valentin Cătălin Vlad, a gestionat această provocare, executând misiunile în deplină siguranță pentru personalul navelor ce au făcut parte din grupare. Deși au fost anulate o parte din exercițiile internaționale, ați reușit să mențineți capacitatea de luptă și de reacție imediată a NATO, fructificând toate oportunitățile de interacțiune cu forțe navale aliate.

Mulțumesc Forțelor Navale Române pentru contribuția importantă adusă grupării Navale a NATO, iar pentru misiunile viitoare vă doresc mult succes și vânt bun din pupa", a transmis commodore Jeanette Morang.

Misiuni în trei mări

Căpitan-comandorul Valentin Vlad a condus statul major al grupării, din care au făcut parte și trei ofițeri din forțele navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente, de la bordul navei comandant, puitorul de mine și plase 274 "Viceamiral Constantin Bălescu".

Sub comanda ofițerului român, s-au executat misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie-iunie 2020, în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană, de nave militare din Bulgaria, Germania, Grecia, România și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

SNMCMG-2, având pentru prima dată la comandă un ofițer al Forțelor Navale Române, a acționat pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice, prin antrenamentele comune la care gruparea navală a participat și prin activitățile pe care aceasta le-a executat pe mare și în porturile în care și-a refăcut capacitatea de luptă. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Armata. Onoare şi Patrie!

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 16550 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2514 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Social
Marti, 15 septembrie Foto : Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat 1516 vizite, 0 comentarii Fostul primar Marian Iordache a trecut în eternitate! Cum putea fi salvat
Cultură-Educație
Miercuri, 16 septembrie Foto : Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă 1488 vizite, 0 comentarii Doliu la Teatrul de Stat! A încetat din viaţă actorul Alexandru Mereuţă
Eveniment
Marti, 15 septembrie Foto : GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni 1268 vizite, 0 comentarii GALERIE FOTO / Liberalul Marian Iordache, condus pe ultimul drum de medgidieni
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7315 secunde