Zeci de mii de porci, sacrificați după confirmarea virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație din Tulcea

298
Zeci de mii de porci, sacrificați după confirmarea virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație din Tulcea - 646x4042-1530531209.jpg

Articole recomandate

Toți porcii din exploatația unde a fost confirmat virusul Pestei Porcine Africane (PPA), respectiv 44.580 capete, vor fi sacrificați iar carcasele vor fi distruse, informează luni Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Ancheta epidemiologică demarată de ANSVSA în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-un abator aparținând unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea, precum și rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezența acestuia și în fermele aparținând aceleiași exploatații.

"Conform procedurilor, vor fi sacrificați toți porcii existenți în exploatație (44.580 de capete), de la care se va preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigațiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploatație. Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operațiune au fost aduse din județul Timiș, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, patru incineratoare mobile", menționează sursa citată.

După depopulare, vor urma operațiunile de curățare mecanică, dezinfecție, deratizare și dezinsecție a zonelor afectate și a mijloacelor de transport.

Personal sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanți ai poliției, la controale în trafic și la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse și a restricțiilor de circulație.

ANSVSA a dispus detașarea de personal de specialitate din alte zece județe iar la acțiunile care se desfășoară în focar sunt prezenți președintele Autorității, Geronimo Brănescu, și o echipă de specialiști din cadrul ANSVSA, de la nivel central. De asemenea, pentru a veni în sprijinul autorităților, au sosit doi experți din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situației și vor oferi consultanță de specialitate pentru o gestionare operativă.

Este pentru prima dată când se confirmă această boală într-o exploatație comercială de creștere a porcilor.

Prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui, a anunțat, în 21 iunie, că aproximativ 500 de suine au fost eutanasiate în ultimele două săptămâni, din cauza suspiciunilor de pestă porcină africană (PPA) apărute în unele comunități izolate din Delta Dunării.

Tot în luna iunie a acestui an, Ucraina a notificat trei focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în localitățile situate în apropiere de granița cu România. Potrivit sursei citate, porcii bolnavi dar și animalele care au fost în contact cu aceștia au fost uciși conform procedurilor, realizându-se ecarisarea cadavrelor.

Pesta Porcină Africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

Virusul care provoacă Pesta Porcină Africană este inofensiv pentru oameni și pentru alte animale, însă, pentru mistreți și porcii de fermă, boala - pentru care nu există încă un vaccin - este mortală în aproape toate cazurile, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3805 secunde