Zeci de mii de constănțeni, în pericol de a fi executați silit de SPIT

Luni, 21 Iulie 2014
1198
Constănțenii nu au mai lăsat pe ultima lună a anului plata taxelor și impozitelor locale. Mulți s-au grăbit să-și plătească la timp dările către bugetul local, pentru a scăpa de penalizări. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța a înregistrat o creștere cu 12% a încasărilor aferente primului semestru.

88% din sumele încasate provin din achitarea voluntară a debitelor de către contribuabili, iar 12% provin din executarea silită a datornicilor.

"Pentru contribuabilii care nu au achitat obligațiile fiscale aferente primului semestru se deschid dosare de urmărire și executare silită, se calculează majorările de întârziere și apoi se emit somații. Dacă suma menționată în somație nu este achitată în termen de 15 zile, procedura de urmărire și executare silită va fi continuată prin înființarea popririi asupra veniturilor și aplicarea sechestrului asupra bunurilor aparținând debitorului", explică directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun.

Potrivit acesteia, după primul termen scadent, au fost deschise un număr de aproximativ 56.000 dosare de urmărire și executare silită, 81% reprezentând persoane fizice, iar 19% persoane juridice. De asemenea, în primul semestru al anului 2014, măsura înființării popririi a fost aplicată pentru un număr de aproximativ 4.000 de debitori. Acestora le-au fost blocate conturile bancare și li s-au reținut sume de bani din veniturile realizate, ce constau în salarii, pensii, chirii și alte categorii de venituri urmăribile.

"Măsura sechestrului a fost instituită pentru 18 bunuri mobile și 16 bunuri imobile. Aceste bunuri au fost sau urmează să fie valorificate prin vânzare la licitație, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare", mai adaugă șeful SPIT Constanța. 

Pagina a fost generata in 0.216 secunde