Vreţi să vă plimbaţi cu trotinetele electrice, la Constanţa? Respectați regulamentul!

590

Articole de la același autor

Constănţenii au dispoziţie mai bine de trei săptămâni pentru a-şi spune părerea despre cum ar trebuie să circule trotinetele electrice în municipiu. Primăria Constanţa a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru elaborarea unui Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanţa.

Documentul poate fi consultat pe site-ul primăriei, www.primaria-constanta.ro, la secţiunea De interes public – Transparenţă decizională pe Legea nr. 52/2003 – Informare şi consultare publică. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi trimise până pe data de 14 decembrie 2020, prin poştă, la sediul primăriei – bd. Tomis nr. 51, camera 122, sau prin e-mail, la adresa [email protected].



În respectivul regulament, autorităţile locale propun ca utilizarea pe domeniul public a trotinetelor electrice închiriate online să fie permisă numai pe baza unei autorizaţii de funcţionare a agentului respectiv şi stabilirea unor staţii de unde acestea vor putea fi preluate, dar şi unde vor putea fi predate. „Se interzice amplasarea, staţionarea sau abandonarea trotinetelor electrice de către operatori sau utilizatori pe trotuare cu o lăţime mai mică de doi metri, în perimetrul staţiilor de transport în comun, pe toată lungimea staţiei şi 25 de metri înainte şi după staţie, pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor, în zona staţiilor de taxi, în dreptul trecerilor de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spaţiile verzi, în intersecţii, pe gurile de canal sau aerisire, pe şantierele în lucru de pe domeniul public, pe plaje şi în toate zonele şi spaţiile în care s-ar periclita siguranţa şi desfăşurarea fluentă a traficului rutier şi pietonal”, se arată în proiectul de hotărâre.

Copiii sub 14 ani, interzis pe trotinete

De asemenea, în zona peninsulară, Portul Tomis, Ştefan cel Mare, Piaţa Ovidiu, Faleza Cazinou sau alte zone de promenadă, amplasarea sau staţionarea trotinetelor electrice se va putea face doar în locaţii adiacente astfel încât să nu împiedice libera circulaţie a pietonilor sau accesul la obiectivele din zonă. Iar, în zonele de acces în universităţi, şcoli, licee, grădiniţe, pieţe agroalimentare, complexe comerciale, precum şi în zonele în care sunt amplasate terase de alimentaţie publică şi târguri sezoniere, amplasarea sau staţionarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone, astfel încât să nu obtureze accesul şi să îngreuneze circulaţia.



Regulamentul mai propune că trotinetele electrice nu pot fi conduse de copii mai mici de 14 ani, iar casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorul cu vârstă de 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Viteza maximă de deplasare trebuie să fie 50 km pe oră şi se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice. În plus, trotinetele nu vor putea circula pe trotuare decât acolo unde sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor şi trotinetelor electrice.

Amenzile pentru utilizatori sunt cuprinse între 200 şi 400 de lei şi pentru operatori între 400 şi 800 de lei.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4487 secunde