Dramele bolnavilor de cancer:

"Vreau să mai trăiesc, dar medicul meu are agenda plină"

5904
1

Articole de la același autor

Boala nu este un motiv de bucurie, indiferent de natura ei, dar, cu toate că unele afecțiuni sunt mai "blânde", altele sunt năucitor de grave. Dintre toate, cancerul este considerat a fi cea mai teribilă boală. Nu ai cum să îi spui unui om că are cancer, fără să-l duci cu gândul la moarte. 


În tratarea acestei boli, este nevoie de promptitudine, pentru că stadiul bolii impune și limita de viață. Cancerul este vindecabil, spun specialiștii, dacă este descoperit în fază incipientă. Primul lucru pe care trebuie să îl facă bolnavii, când sunt diagnosticați, este să consulte un medic oncolog, pentru a-i îndruma spre tratament, un tratament care este de lungă durată, costisitor și întotdeauna chinuitor. Din păcate, pentru pacienții bolnavi de cancer din județul Constanța, listele de așteptare sunt fără sfârșit. Medicii afirmă că nu au timp să îi consulte pe toți, iar pacienții trebuie să aștepte luni de zile pentru a ajunge la oncolog, la un prim consult. Familia unui pacient, recent diagnosticat cu cancer, în încercarea de a-i găsi un medic curant bol-navului, s-a lovit de refuzuri și de liste de așteptare. Unii dintre medici nu vor fi disponibili decât după 30 ianuarie, iar alții nu sunt disponibili deloc. Acum vine și întrebarea: Ce ar putea să se în-tâmple în această perioadă, în care bolnavul trebuie să aștepte dispo-nibilitatea medicului? E limpede pentru toată lumea că pentru unii bolnavi de cancer, două-trei luni pot fi decisive. 


"Foarte mulți tineri bolnavi, e groaznic"
Se pare că această atitudine a medicilor oncologi, care sunt în număr foarte mic la noi în județ, este rezultatul numărului covârșitor de cazuri cu care se confruntă în această perioadă. 


"E o aglomerație de nedescris, foarte mult tineret, e de-a dreptul înspăi-mântător. Noi trebuie să facem un anumit număr de consulturi pe zi, însă pacienții care nu pot fi consultați în timp util nu rămân netratați. Există Spitalul Clinic Județean, pacienții pot apela oricând la un medic oncolog de acolo. Problema este că ei vor să meargă la un anumit medic care poate nu este disponibil", explică dr. Dana Pleș, medic specialist oncolog.


Medicii, depășiți de situație
Am tinde să credem că această boală, cancerul, este cea mai cumplită, că nu știi dacă mai ai de trăit zile, săptămâni, luni sau ani, însă medicul specialist spune că și în alte specialități, viața este amenințată. 


"Sunt specialități la care lista de așteptare este în-grozitor de lungă, programările se fac de acum în cinci luni, în cardiologie, de exemplu. Dacă un pacient nu este consultat la timp, poate suferi un infarct sau poate surveni, oricând, o problemă amenințătoare de viață. Acel pacient nu este important? Pentru cardiologie listele de așteptare sunt mult mai mari decât pentru pacienții cu cancer. Noi tratăm câte 80 de pacienți cu cancer pe zi, foarte mulți! Imaginați-vă câtă muncă este! Mai mult, trebuie să respectăm și politicile clinicilor unde suntem angajați. Există o ierarhie care trebuie res-pectată, de asta sunt programările făcute la o distanță așa mare de timp. Efectiv, suntem înspăimântați de volumul de muncă. Încercăm să fim cât mai corecți, să acordăm fiecărui pacient timpul necesar, însă, repet, niciun pacient nu rămâne neconsultat. Se poate găsi o soluție pentru fiecare", mai spune medicul specialist.


Comentează știrea

Neica nimeni
24 noiembrie 2016
Iar aduceti vorba?

Saracuta doamna Ples , este coplesita de numarul mare de pacienti ... si se intelege ca ce nu trateaza ea , cei ce mai raman se duc cu coada intr picioare la spitalul judetean...A platit acest articol ? Daca nu , inseamna ca are in tratamant vreo ruda a vreunui Cugetator ! Cum puteti scrie asemenea mizerii ? Ca Ples minte , este natural ! Dar voi ? De ce nu va documentati ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5567 secunde