Voucherele de vacanță, colacul de salvare a sezonului estival. Hotelurile, aproape pline

367
Voucherele de vacanță, colacul de salvare a sezonului estival. Hotelurile, aproape pline - fotofondcolaculdesalvareturism1-1599407186.jpg

Articole de la același autor

Hotelurile de la mare care au rezistat peste sezon sunt ocupate în proporție de aproximativ 80% în primele zile din septembrie, mai mult de jumătate din turiști plătind cu vouchere de vacanță. Patronatele din turism susțin că tichetele sunt colacul de salvare de care aveau nevoie, în această perioadă dificilă.

Voucherele de vacanță au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiștii veniți pe litoralul românesc, inclusiv în aceste prime zile din septembrie, făcând rezervări pe care le-au achitat cu tichete de vacanță emise anul trecut și a căror valabilitate a fost prelungită până în luna mai 2021. Fără cazările cu vouchere, hotelierii de pe litoral, care și așa au avut cu 30% mai puțini clienți decât anul trecut pe durata întregului sezon, susțin ar fi intrat în colaps, potrivit unei analize a Organizației Patronale Mamaia - Constanța. De altfel, organizația solicită Guvernului să emită vouchere de vacanță și în acest an, pentru ca turiștii să-și permită să meargă în vacanțe interne și în 2021.

Până pe data de 15 iulie, anul acesta, hotelurile de pe întreg litoralul românesc atinseseră un grad mediu de ocupare de 37%. Abia după 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. Constatând că nu-și riscă sănătatea dacă vin la mare și că proprietățile clasificate au implementat numeroase proceduri de protecție anti-Covid-19, turiștii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârșitul lui iulie și începutul lui august.

"Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turiști cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat și în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus că nu toate au rămas deschise, din păcate, sub presiunea financiară a primelor trei luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcționale de pe litoral este undeva la 80%", explică Nicolae Bucovală, președintele OPMCTA și prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Urmează o iarnă grea…

Cu toate acestea, pe litoral au venit în acest sezon cu 30% mai puțini turiști decât anul trecut, susțin hotelierii, contrar celor declarate de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că, în această vară, turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut.

"Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât și în Mamaia, care nu s-au deschis deloc în acest sezon, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că n-au avut resursele financiare să facă asta, IMM Invest devenind funcțional și alocând banii efectiv mult prea târziu pentru deschiderile de pe litoral. Industria Horeca are nevoie în continuare de sprijin de la stat pentru a depăși efectele economice produse de pandemie, și pe care le vom simți în industrie puternic începând cu această iarnă", consideră Nicolae Bucovală.

De altfel, din studiile Organizației Patronale Mamaia - Constanța, mai mult de jumătate dintre turiștii care au venit în această vară pe litoral, inclusiv în luna septembrie, și-au achitat sejururile cu vouchere de vacanță emise anul trecut și care mai au valabilitate până în mai 2021.

"Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulți români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut. E nevoie ca statul să emită și anul acesta vouchere și așteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 și suntem într-o incertitudine totală, neștiind cum să ne facem calculele și pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atât noi, cât și marii tour-operatori din piață care vând litoralul românesc. Fără vouchere de vacanță, turismul intern va fi grav afectat în 2021, mult mai mult ca în acest an, luând în considerare și urmele lăsate de pandemie în buget în anul acesta, faptul că cea mai mare parte a agenților economici și-au suspendat ratele bancare și le-au amânat pentru anul 2021, iar bugetele românilor sunt în aceeași situație!", consideră Nicolae Bucovală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.504 secunde