Vor o pensie mai bună! Constănțenii își cumpără-n draci ani de vechime

2370
1
Vor o pensie mai bună! Constănțenii  își cumpără-n draci ani de vechime - platapensii1-1511708352.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare și vor să își plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani o pot face în continuare la casieria Casei Județene de Pensii (CJP) sau în contul deschis la Trezorerie.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș, până în luna noiembrie, au fost încheiate aproape 1.400 de astfel de contracte, suma totală încasată fiind în valoare de peste nouă milioane de lei.

"Unii și-au plătit doar câteva luni, alții un an, doi, dar au existat și persoane care au achitat 16.000 de lei, suma minimă aferentă perioadei de cinci ani, cât le-a fost permis să plătească", a precizat reprezentantul CJP.

În temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Trebuie precizat că suma reprezentând contribuția de asigurări sociale datorată se actualizează în raport cu indicele de inflație, ori de câte ori se face plata contribuției. Înregistrarea contractelor se poate face zilnic, la CJP, de luni până joi, între orele 8.00 - 16.00, și vineri, între orele 8.00 - 13.30, la etajul I, camera 109.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul a prelungit termenul stabilit inițial, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017. Practic, în lipsa acestei extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017.

Termen prelungit

Totuși, parlamentarii au ales să prelungească acest termen cu încă un an, astfel încât plățile retroactive să se poată face până la 31 decembrie 2018, măsura fiind inclusă într-un proiect de lege adoptat prin vot decisiv. Așadar, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială.

Acest lucru înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi și ultimii cinci ani anteriori acestei date, dispune Legea nr. 186/2016. Concret, plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare.

De reținut că plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

În prezent, contractele de asigurare se pot încheia până în decembrie.

Comentează știrea

Darius
27 noiembrie 2017
Oof!

Pensie mai buna pe dracu'! Unul din familie ramane somer fara sanse de angajare,celalalt membru da din banii lui pentru pensia sotului / sotiei. E bine si asa,dar este vorba de sacrificiu,nu de asigurarea a ceva mai bun. Nu este deloc usor sa traiesti stramtorat,,cu frica de a fi in cativa ani si mai neajutorat,intr-o tara de nebuni ce se cred europeni dar sunt vai mama lor. At fi fost mult mai bine sa se investeasca in economia reala romaneasca,oamenii sa poata fi angajati,dar sefimea romaneasca este impotenta,impostoare,indiferenta,rauvoitoare,incompetenta. Cati din cei care contribuie la pensile astea credeti ca sunt fericiti ca e singura solutie? Vomit pe toti cei care ne conduc tara,pentru ca sunt toti de vine,atat cei care fac lucrurile prost,cat si cei ce stiu asta si-i lasa pe netrebnici sa faca prostii. Noi votam ca idiotii si dam statut de legitimitate cui?! Mai bine s-ar alege la ruleta, tot prost ar fi,dar ar costa mai putin .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7946 secunde