Vechile tobogane acvatice, mormane de fiare ruginite. „Este un peisaj trist!”

1097
Vechile tobogane acvatice, mormane de fiare ruginite. „Este un peisaj trist!” - fond-1626627704.jpg
Pe vremuri, erau pline de copii veseli, constănţeni sau turişti, dornici să facă altceva decât să stea pe nisip la plajă sau să facă baie în mare. Acum sunt doar un morman de fiare ruginite, pe care nimeni nu se îndură nici să le repare, nici să le demonteze. Însă era toboganelor acvatice moştenite din vremurile ceauşiste se apropie de sfârşit.

Nicio vacanţă la mare nu era completă fără o tură pe toboganele cu apă de pe plajă, în Mamaia, în urmă cu ani de zile. Constănţenii erau şi ei mari amatori de astfel de distracţii şi nu de puţine ori stăteau minute în şir la coadă pentru a o lua la vale pe jetul de apă din tubul colorat. Din păcate, în timp, societăţile care le-au avut în administrare le-au neglijat, nu au făcut investiţii pentru a le repara şi reabilita, aşa încât au ajuns periculoase pentru a fi folosite, până când s-au închis de tot. În prezent, au rămas doar scheletele metalice şi câteva plastice cu vopseaua jupuită.

În Mamaia, toboganele sparte şi mormanele de fiare ruginite oferă un peisaj sinistru, ce le dă fiori reci turiştilor. „Este trist să vezi aşa neglijenţă, indolenţă, indiferenţă, pe plaja cea mai mare de pe litoralul românesc. Păcat de tot ce se face în jur, căci, când vezi scheletul acesta, ai impresia că eşti într-o staţiune părăsită. Să le demoleze odată, că oricum nu mai sunt sigure! Să scăpăm de ele, să facă altele moderne, acestea sunt vechi şi depăşite!”, ne-a semnalat un constănţean, după o plimbare prin staţiunea Mamaia.



Autorităţile locale fac primul pas


În zona Castel, perimetrul unde se află toboganul acvatic a fost împrejmuit, iar pe gard a fost pusă o plasă, astfel încât să mai estompeze efectul negativ al vederii resturilor parcului de distracţii abandonat. Terenul aparţine autorităţilor locale – Primăriei Constanţa.

„În Mamaia sunt două tobogane acvatice, în zonele Cazinou şi Orfeu, care au fost vândute ca active separate de către SC Agrementul S.A., actualmente Sunrise Litoral, către privaţi. Terenul este al Primăriei Constanţa. La ultima şedinţă de Consiliu Local (n.r. – cea din luna iunie 2021), a fost aprobată o hotărâre ce îl priveşte pe cel de la Cazinou. De asemenea, Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut proprietarilor o expertiză tehnică”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Reamintim că SC Agrementul SA a fost o societate a statului, înfiinţată în anul 1991, care avea în proprietate bazele nautice din staţiunea Mamaia.

Potrivit Hotărârii nr. 199 din 30 iunie 2021 a Consiliului Local Constanţa, a fost revocată HCL nr. 371/30.09.2019 privind constituirea dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenului în suprafaţă de 887 metri pătraţi, situat în staţiunea Mamaia, zona Cazinou Castel, în favoarea societăţii Lord Unic SRL. Cu alte cuvinte, terenul ce fusese dat societăţii comerciale spre exploatare revine la autorităţile locale. În fapt, potrivit raportului întocmit de Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Constanţa, contractul de superficie nu a îndeplinit cerinţele care trebuie respectate cu asigurarea validării acestuia şi nici nu au fost finalizate demersurile pentru constituirea dreptului de superficie.

Proiectul de hotărâre aprobat în 30 iunie 2021 a primit iniţial aviz favorabil de la Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa şi de la Comisia pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului.

Potrivit unor surse, autorităţile locale iau în calcul construirea unor noi parcuri acvatice pe plajă, în locul celor vechi. Însă, deocamdată, se caută soluţii pentru finanţarea investiţiilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5941 secunde