Valul 4 al pandemiei, tot mai dificil! „La Terapie Intensivă sunt liste de așteptare!”

2465
Valul 4 al pandemiei, tot mai dificil! „La Terapie Intensivă sunt liste de așteptare!” - foto-1632160011.jpg

Articole de la același autor

Valul 4 își face tot mai bine simțită prezența la Constanța. De exemplu, numai în cursul zilei de luni, în orașul de la malul mării s-au înregistrat o sută de noi îmbolnăviri cu Sars-Cov-2, iar creșteri au loc la nivelul întregii țări. În prezent, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța este aproape la capacitate maximă, iar pentru paturile de la terapie intensivă sunt liste de așteptare, acestea nefiind nici măcar preț de un minut libere. Așa cum era de așteptat, toate secțiile sunt pline, între pereții unității sanitare predominanți fiind, în mod evident, pacienții nevaccinați.

De aproximativ o săptămână, întreaga țară înregistrează, zi de zi, mii de cazuri de Covid-19. Se pare că toate ieșirile în spații aglomerate, plaja, sezonul estival, distracțiile din cursul săptămânii sau cele din weekend, toate laolaltă, au început să aibă repercusiuni asupra populației. Așa se face că, la ora actuală, o parte dintre pacienți se află în stare gravă și necesită fie intubație, fie ventilație sau oxigen la flux crescut. Cert este că numărul de cazuri a crescut vertiginos și au apărut și persoane care au făcut boala și după vaccinare, iar acest lucru arată că anticorpii au scăzut și ei între timp. În plus, medicii se așteaptă la o creștere și mai mare având în vedere și faptul că și școlile și-au reluat cursurile în format fizic.

În același timp, a crescut și numărul de apeluri la 112, iar cetățenii solicită deplasarea unui echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, cu scopul recoltării de probe pentru depistarea Covid. În acest sens, ne-a declarat directorul SAJ, dr. Ionuț Cealera, au primit 200 de solicitări pe parcursul ultimelor 24 de ore.

Spitalul este foarte aglomerat și se fac internări zilnic

Ce se întâmplă, însă, cu cazurile de Sars-Cov-2 care necesită internare? La momentul actual, spun reprezentanții DSPJ, acestea sunt preluate numai de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), care, până acum, a reușit să facă față valului de bolnavi cu care s-au confruntat. Rămâne de văzut, mai departe, dacă va fi nevoie sau nu să se redeschidă Spitalul Militar Modular sau celelalte unități sanitare care au funcționat pe perioada pandemiei tot ca spitale Covid.

Potrivit dr. Ana Maria Iancu, purtătorul de cuvânt al SCBI, spitalul este foarte aglomerat și se fac internări zilnic. „La Terapie Intensivă locurile sunt în permanență ocupate și alți pacienți sunt, mereu, în așteptare. La acest moment, locurile de la terapie intensivă sunt puține, în raport cu solicitările pe care le avem. Cazurile sunt mai severe, față de cele pe care le-am avut în primăvară, înainte de începerea relaxării, iar cei mai mulţi pacienți sunt nevaccinați. Din păcate, vorbim despre persoane cu multiple comorbidități, care au ales această variantă a nevaccinării. Desigur, nu există o regulă, dar avem și pacienți care se adresează într-un stadiu incipient, dar cei mai mulți ajung la noi cu forme moderat-severe, asta și pentru că temporizează adresabilitatea către spital sau poate pentru că, pur și simplu, așa este forma de boală pe care o dezvoltă încă din primele zile”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.

Ce puteţi face? Medicul infecționist este de părere că cei care nu s-au vaccinat încă, să înceapă să se gândească foarte serios la acest lucru, întrucât vaccinarea este recomandată. În astfel de situații, riscul de spitalizare va fi mai mic sau forma de evoluție a bolii va fi mai ușoară. „Totodată, cred că formele acestea de distanțare socială și protecție individuală trebuie respectate mai mult. Ați văzut că în perioada estivală, litoralul a fost aglomerat. Nu s-a mai ținut cont, probabil, în multe locații, de nimic. Cu toții ne dorim să revenim la normalitate, dar nerespectarea regulilor fac ca după o anumită perioadă să fie acest aflux al cazurilor”, a completat dr. Iancu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4649 secunde