Valeriu Gheorghiță: Vor fi continuate vaccinările în centrele de dializă și în centrele medicale rezidențiale

Vineri, 29 Ianuarie 2021, 22:34
260
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat la Digi24 care a fost motivul care a dus la amânarea programărilor în campania de vaccinare demarată în România. Medicul susține că diminuarea cantităților de vaccin Moderna a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare.


”Vor fi continuate vaccinările în centrele de dializă și în centrele medicale rezidențiale. Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze și am ținut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea să nu se decaleze rapelul și, în plus de asta, aveam informația că Moderna va diminua livrările pentru februarie cu aproximativ 20%. Se estimează că vor fi recuperate în perioada următoare, din luna februarie, dar nu avem un calendar. Astfel că a trebuit să regândim planul de acțiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane care au făcut prima doză. În această situație ne permitem să vaccinăm 8000-9000 de persoane zilnic, la care se adaugă persoanele din centrele sociale rezidențiale și a celor din centrele de dializă. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24.


"Spania, Cehia, Germania, Italia au blocat campaniile de vaccinare din cauza întârzierilor livrărilor companiilor care fabrică vaccinurile COVID-19, a mai spus Gheorghiță. Alte state au accelerat vaccinarea și au uzat toate dozele din stoc, dar riscă să se confrunte cu probleme în momentul rapelului", a mai spus acesta.


Gheorghiță a precizat că de la debutul campaniei de vaccinare au fost irosite 1.200 de doze de vaccin, un total de aproximativ 0,2% din numărul vaccinurilor. 


”Sunt 0,2-0,3% doze sunt irosite în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă 1200 de doze din totalul de la începutul vaccinării. Sunt doze care sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit timpul de stabilitate de 6 ore, la sfârșitul programului nu au fost persoane cărora să le administreze și altele”, a explicat Valeriu Gheorghiță.


Pagina a fost generata in 0.3857 secunde