Vaccinare în şcoli şi licee? Ce părere au unii directori despre imunizarea în sălile de clasă

1412
Siguranţa elevilor trebuie să primeze în fiecare unitate de învăţământ, iar în această perioadă de pandemie, toată lumea este obligată să ia măsuri pentru ca ei să poată învăţa în cele mai bune condiţii. Nu mai spunem că majoritatea părinţilor, dar şi copiii s-au săturat să mai înveţe on-line şi îşi doresc, în mare parte, ca elevii să se reîntoarcă în bănci.

Pentru a le oferi un mediu propice şi condiţii pe măsuri, de curând, o școală particulară din capitală a înfiinţat un centru de vaccinare adresat propriilor elevi, părinților acestora și profesorilor, în speranța ca orele să nu se mai desfășoare on-line. Toate acestea vin în condițiile în care vaccinarea în rândul copiilor cu vârsta peste 12 ani este extrem de redusă la nivelul întregii ţări, iar în mai puţin de două săptămâni începe școala. În acest fel, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a proteja elevii și să evite închiderea școlilor, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anul anterior, când pandemia de Covid- 19 a dat peste cap viețile tuturor. Referitor la această decizie, de înfiinţare a unui astfel de centru într-o unitate de învăţământ, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a spus că rata de vaccinare a adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani este de opt ori mai mică în România în comparație cu Uniunea Europeană.

Ce se întâmplă pe plan local? Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, Tudorel Ene, a precizat că ei au trimis, deja, la solicitarea Ministerului Sănătății, o listă cu cabinetele medicale din școli și cabinetele care au medici, pentru a vedea ce decizii pot fi luate mai departe și dacă pot funcționa, și aici, la malul mării, astfel de centre, pentru ca elevii, părinții acestora și cadrele didactice să se poată imuniza.

Ce spun, însă, directorii de şcoli şi licee? Potrivit prof. Bianca Ibadula, directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, la ei au fost organizate, încă din timpul școlii, sesiuni de vaccinare a elevilor și a profesorilor. „Bineînțeles că vom continua colaborarea cu DSPJ. La acest moment, avem aproximativ 60% dintre profesori vaccinaţi şi elevi mai puţini”, a subliniat ea.

La rândul său, directorul Şcolii nr. 10 „Mihail Koiciu”, prof. Cătălina Dumbravă consideră că ideea vaccinării în incinta şcolii nu este foarte bună. „Noi ne aflăm într-un cartier cu oameni mai puţin informaţi, iar elevii trebuie să se vaccineze în prezenţa părinţilor. Ce vă pot spune este că, până acum, s-au imunizat peste 50% dintre cadrele noastre”, a adăugat ea.

Directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”, prof. Elena Gogu este de părere că această idee este binevenită, atâta timp cât există solicitări din partea elevilor. Ea a completat că, în prezent, circa 50% din personalul didactic este vaccinat şi în jur de 80% din rândul personalului nedidactic. Ideea este agreată şi de către directorul Liceului Energetic din Constanţa, prof. Claudia Niţu. „Eu aş fi de acord cu acest lucru, dacă aş fi solicitată dar noi avem Pavilionul Expoziţional aproape, nu știu dacă s-ar justifica”, a spus ea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4381 secunde