Unii cu istoria, alții cu manglele imobiliare! Castelul Reginei din Mamaia, ce tristețe…

1571

Articole de la același autor

Stațiunea Mamaia este renumită pentru plajele sale, pentru aglomerația din timpul verii, pentru cluburile de fițe, pentru prețurile piperate. În rest, spații verzi nu mai sunt, promenada este plină de buticari și cârciumari, pe plajă nu ai loc să stai decât dacă plătești șezlongul. Nimic din stațiunea cochetă de odinioară nu a supraviețuit "foamei" oamenilor de afaceri. 


Blocuri cu apartamente, hoteluri de toate stilurile și dimensiunile, cârciumi răsărite pe orice petic de teren, stațiunea Mamaia s-a transformat într-o vacă de muls, de unde toți vor să scoată bani în trei luni cât pentru un an întreg. Așa au ajuns să fie batjocorite monumente istorice, parcuri și copaci, chiar și plajele superbe pentru care nimeni nu are niciun merit, pentru că așa ni le-a lăsat natura. 


Cinci monumente istorice din cele 694 identificate în județul Constanța și aflate pe lista celor protejate de stat sunt în stațiunea Mamaia. Pe hârtie, doar, căci toate sunt în paragină, distruse de lăcomia afaceriștilor și de indiferența autorităților locale și naționale. 


Litigii, instanțe, afaceri necurate 
Primul monument istoric consemnat în selecta listă întocmită de Institutul Național al Patrimoniului este fosta Vilă regală, cunoscută apoi sub numele de Club Castel și, în prezent, ferecată și părăsită. Vila regală din Mamaia, cunoscută și ca Palatul regal din Mamaia sau Castelul Reginei Maria din Mamaia, a fost construită în perioada 1923 - 1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, pentru Regina Maria a României. Inaugurarea s-a făcut în anul 1926. Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acolo, tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei. 


Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai (6 iunie 1930), relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România. Ea a renunțat la Palatul Regal din Mamaia și la alte proprietăți din România în schimbul achiziționării de către statul român pe numele ei a Vilei Sparta din Florența. 
Așa se face că, după Revoluția din Decembrie 1989, vila a ajuns pe mâna unor afaceriști, iar, ulterior, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, le-a vândut și terenul aferent curții palatului, prețul unui metru pătrat fiind estimat la 23 de euro. Purtată prin instanțe și litigii, vila piere cu fiecare zi ce trece, iar turiștii pot să o admire doar după poarta de fier, ferecată. 
În tot acest timp, vecinii noștri bulgari fac milioane de euro pe an punând în valoare o altă fostă reședință a Reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut țării noastre, Castelul din Balcic. Situat tot pe malul Mării Negre, castelul cuprinde o grădină botanică superbă și atrage, anual, sute de mii de turiști. 


Alt Cazino, aceeași soartă 
Un alt monument "protejat" și inclus în lista patrimoniului național este Ansamblul Cazino Mamaia, situat în centrul stațiunii, chiar în piațeta care-i poartă numele, una dintre cele mai aglomerate zone. Nici acesta nu o duce prea bine, fiind transformat ba în discotecă, ba în galerii comerciale, iar arhitectura-i clasică i-a fost "desăvârșită" cu uși și geamuri cu termopane. 
Cazinoul este, de fapt, un ansamblu de monumente istorice, și a fost proiectat de arhitectul Victor G. Stephănescu. Ansamblul cuprinde pavilionul central, care era pe vremuri restaurant, corpurile laterale cu cabine, situate de o parte și de alta a pavilionului central, și un pod cu bar maritim, adică digul care acum este într-o stare avansată de degradare. 
Toate cele trei obiective sunt și ele menționate pe lista întocmită de Institutul Național de Patrimoniu. Dacă pavilionul central mai arată cum mai arată la fațadă, spre promenadă, corpurile laterale, dinspre plajă, sunt, la fel ca și digul, într-o stare jalnică. Cabinele sunt închise, iar zona respectivă a fost, mulți ani de zile, un WC public. 


XXX 
Așadar, faptul că fiecare dintre aceste monumente apare pe o listă națională nu i-a asigurat nici protecția, nici punerea în valoare. Statul mimează că se îngrijește de istoria noastră, iar noi ne bucurăm măcar că avem ocazia să o admirăm la alții. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.749 secunde