Unde sunt spațiile verzi ale Constanței?

4431
12
Unde sunt spațiile verzi ale Constanței? - zevri2-1325611320.jpg
Despre spații verzi este aproape un tabu să vorbești în Constanța. Că acestea sunt din ce în ce mai puține vedem cu ochiul liber. La fiecare colț de stradă, în fiecare parc, între blocuri, peste tot apar, ca peste noapte, șantiere unde se ridică mastodonți de beton. Ba un bloc, ba un mall, ba un sediu de firmă, constant și sigur, spațiul verde se împuținează, dispare. Și, odată cu el, dispare și aerul curat din Constanța, cât o mai fi și acela.

În prezent, fiecărui constănțean îi revin mai puțin de doi metri de spațiu verde. Asta în timp ce normele europene prevedeau ca, până în 2010, să dispunem de 26 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Directorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Constanța, Senol Zevri, spune că municipiul nostru este departe de această țintă, chiar și de cea intermediară, de 12 metri pătrați pe cap de locuitor, impusă până la 31 decembrie 2010. În ritmul acesta, poate doar prin 2030 să ajungem și noi la cerințele Uniunii Europene, dacă vom mai putea respira până atunci.

Într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", directorul Senol Zevri vorbește despre situația gravă în care se află spațiile verzi din Constanța.

Reporter: - Există șanse să avem și noi vreodată spații verzi conform normelor europene?

Senol Zevri: - De ceva timp nu s-a mai făcut nimic pentru sporirea spațiilor verzi din municipiu. Am aflat că Primăria Constanța va primi bani de la Fondul de Mediu pentru un parc în zona industrială, dar deocamdată nu am văzut vreun proiect. De asemenea, primăria își luase angajamentul să planteze arbori, dar au apărut numai niște arbuști și atât. Deci în continuare Constanța are mari probleme în ce privește spațiile verzi.

- Mai avem unde să construim parcuri în Constanța?

- Da. Mai sunt zone unde s-ar putea amenaja astfel de spații. Chiar recent mă uitam la terenul imens din zona Campusului nou al Universității "Ovidius". Este plin de gunoaie și este o imagine deplorabilă. Ce bine ar fi dacă s-ar face acolo un parc. Și Parcul Tăbăcăriei arată jalnic. De fapt, concluzia mea este că în Constanța nu există parcuri. Acestea reprezintă un element esențial în ceea ce înseamnă arhitectură urbană și viață normală, civilizată. Constanța, din păcate, nu are așa ceva. Iar lipsa spațiilor verzi nu reprezintă numai o problemă pentru noi, cei din ziua de azi, ci și pentru copiii noștri. Administrația locală nu are nicio preocupare și grijă pentru viitorul îndepărtat al Constanței și al comunității.

- Cum este posibil să se construiască blocuri pe orice crâmpei de spațiu verde?

- Există multe blocuri care s-au făcut pe baza unor autorizații luate în 2008, 2009. Am observat că în multe cazuri nu există aviz de mediu pentru că nu s-a cerut în certificatul de urbanism așa ceva. Astfel, din punct de vedere legal sunt în regulă, dar este o lipsă crasă de grijă față de oamenii din zonă.

- Dar nu există soluții pentru a împiedica astfel de construcții?

- Din păcate, Legea Mediului nu acoperă toate aspectele asupra procesului de avizare. De exemplu, în cazul unui bloc mai înalt, construit prea aproape de alte construcții mai mici deja existente pe terenul respectiv, eu pot cere studiu de însorire avizat de Direcția de Sănătate Publică care să demonstreze că imobilul existent va beneficia de un număr minim de ore de soare în 24 de ore. DSP însă nu are un soft care să furnizeze cu acuratețe aceste date. Așa că se apelează la diferiți experți. Cât studiul este făcut de un expert autorizat și vizat de DSP eu nu pot să nu țin cont de el, chiar dacă bunul simț arată că nu este în regulă.

- Aveți și câteva bătălii câș-tigate...

- Totuși, am reușit să spun de două ori "Nu" clar și am primit pe de o parte aprecierile cetățenilor salvați, pe de alta m-am ales cu procese și o plângere penală. Primul caz este cel al unui imobil de pe strada Mircea cel Bătrân, unde săpăturile au scos la iveală și vestigii arheologice, dar au distrus și zidăria construcțiilor din zonă. La o analiză mai atentă a cazului am revocat avizul, lucrările s-au stopat, dar acum sunt în proces. Cel de-al doilea caz este cel al imobilului de pe strada Traian, unde urma să se construiască un imobil cu șapte etaje în fața unor blocuri de patru etaje și a unor case cu un singur etaj. Practic, le lua toată lumina și urma să se aglomereze zona respectivă și habitatul respectiv.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
bonduelle
3 ianuarie 2012
Unde sunt spatiile verzi !!!!?????????

...in proprietatea lu' Pastaie-Porcusor-Strutzu, a acolitilor lor, sub viitoarea sosea de coasta, sub biserici si mall-uri, sub casele magistratilor si ale armanilor traficanti de influenta veri cu escrocul RACU TICHI... Cat despre Agentiile statului, sunt doar ca si niste haznale, doar contintul se cheama altfel...

ath
4 ianuarie 2012
Parfumul strazilor

In copilarie,am avut ocazia sa traiesc cativa ani in "Micul Paris".Nu exagerez ,intrebati-va parintii sau bunicii,sa stiti ca toate strazile din Bucuresti aveau un parfum specific de flori si vegetatie ingrjita.Nu intamplator Radu Serban a scris mai tarziu melodia "Parfumul Strazilor".Nu vreu sa fiu rautacios domnule Senol si doamna Perhaita dar ma tem ca nici dumneavoastra nu ati vazut cum arata un parc adevarat si un oras curat.Daca deschizi geamul de la dormitor la ora 5 dimineata,aerul "proaspat" de afara miroase a rahat de caine.Daca te plimbi printre blocuri sau intr-un "parc" din Constanta miroase ca in cimitir, miroase a mort si a vegetatie in descompunere.Domnule Senol Zevri,invatati-l pe Mazare ca toate orasele se dezvolta de la centru spre periferie,si nu invers.Nu poti sa aglomerezi afacerile,industria si comertul, intr-un centru existent,deja gandit de arhitecti si sa faci parcuri in centrul industrial.Orasul asta este un vesnic santier.Care cum vine,da mana cu Mazare si construieste ce vrea el si unde vrea el,pe spatii verzi,intre blocuri si pe aiurea.Orasul este al nostru si avem dreptul sa ne bucuram si sa traim acolo unde am ales sa traim.Daca Mazare vrea un Manhattan ,are camp destul la periferia orasului sau in Balta Brailei.Sa mai citeasca si el o carte de specialitate, sa nu mai stea toata ziua cu nasul in chiloti de dama si in discoteci.

din mangalia
4 ianuarie 2012
care parcuri

Dar de biserici si manastiri ce spuneti? In fiecre parc a aparut mai intai un cort, apoi ceva de lemn, si in final a fost acaparat aproape tot parcul. Crec ca biserica e cea mai mare distrugatoare de parcuri in constanta.

andrei
4 ianuarie 2012
spagaru

dl senol vorbeste despre ecologie despre curatenie? sa vorbeasca despre SPAGA pe care a luat-o de la popescu si despre cum pdlul promoveaza oameni ca el si ca ciobanu(itm). cat costa dna andreea un asemenea articol de curatare de rahat a unui spagar?

Presedintele Norvegiei
4 ianuarie 2012
Despre defrisarea padurilor in Romania pe cand un articol?

Sa speram ca anul electoral 2012 ne scapa de aceste lichele portocalii pentru totdeauna.In ceea ce priveste constructia de imobile,chipurile pe spatiile verzi,este praf in ochi.Duceti-va in marile orase din tara si nu numai unde sunt primari pd-l.Se intampla la fel.Daca ajungem sa-l credem pe tov.Zevri Senol intr-un oras nu trebuie sa se mai construiasca nimic.Acel oras nu trebuie sa se mai dezvolte cu nicio investitie,nu neaparat cladire.Zevri Senol este asa de (in)competent incat nu stie de ce rasare Soarele!Apropo de mediu!

Dash
4 ianuarie 2012
BA O BISERICĂ.....!!

Ce Adreea, ți-e teamă să scri și de biserici ?. Popilor nu le e teamă nici măcar de Cel de Sus, și-și doresc ca fiecare parc să aibă biserica lui. Mârlanu' de Mazăre în cârdășie cu popii au distrus parcurile.

sever
4 ianuarie 2012
ajunge!!

Aceeasi vaicareala(intemeiata) cu care suntem obisnuiti noi cititorii.Vreti o adevarata schimbare ?miscati-va curul in ziua alegerilor fara scuze prostesti,genul:nu am pe cine vota,toti sunt la fel etc si situatia se va schimba.Pana atunci puneti-va intrebarea cine este responsabil de situatia lamentabila actuala?la multi ani !

Miruna
4 ianuarie 2012
acum s-a trezit si asta?

pana acum ce pazit? e sef la mediu de vreo cativa ani!...aaa...acum e in razboi cu primaria...:))

Codrut Frunzaverde
4 ianuarie 2012
I-auzi cine vorbeste: spagarul spagarilor!

Dar despre spagile primite pentru a permite distrugerea spatiilor verzi, cand veti vorbi, d-le Senol Zevri? Incredibil! Nenorocitul asta a luat carute de spagi ca sa emita acord de mediu pentru construirea pe spatiile verzi, iar acum se plange de aceasta!

Miruna
4 ianuarie 2012
Codrut Frunzaverde,ai vreun pont?:))

eu vreau -ca multi constanteni-sa scapam de asta ca si de pastaiosul de la primarie ca si tatarul asta e un nemernic , cta e printre cele mai poluate orase ale ROMANIEI desi suntem la malul marii si beneficiem de briza marii si crivatul rusesc care mai curatza aerul dar tot e mizerabil aerul!..nu in ultimul rand, esti cumva fiul lui SORIN FRUNNZAVERDE si sotul SIMONEI AMANAR?:)

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Octombrie 2010
Stire din Social : Cadeee, dă-te, bă, că cadeee…
Pagina a fost generata in 2.9523 secunde