Unde-i bonusul promis? Cadrele medicale, duse cu zăhărelul!

1178
Unde-i bonusul promis? Cadrele medicale, duse cu zăhărelul! - stimulentemedici1-1589989860.jpg

Articole de la același autor

Medicii sunt cei care s-au aflat și se află, tot timpul, în linia întâi, în lupta cu noul coronavirus, acei îngeri care au vegheat la căpătâiul pacienților și care au muncit aproape non-stop în timpul stării de urgență și nu numai. Chiar dacă s-au simțit extenuați, ei s-au ridicat mereu și s-au întors, zi de zi, la patul bolnavilor pe care i-au avut în îngrijire și au preluat în mod continuu, noii pacienți, care au avut ghinionul de a se infecta.

În plus, ei au încercat să își înfrunte propriile temeri, au încercat să nu se gândească la faptul că se pot infecta și au luptat permanent cu inamicul invizibil care a paralizat o întreagă lume. Se spune că după faptă, vine și răsplata, iar în cazul medicilor, Guvernul le-a promis o binemeritată bonificație, în valoare de 500 de euro, care, cel puțin, pe plan local, tot întârzie să apară.

Au muncit pe brânci, zi și noapte fără a avea prea mult timp liber sau week-end-uri, dar nu a contat. Cadrele medicale constănțene au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a trata și salva viața bolnavilor infectați cu Covid 19 și nu numai. O dovadă clară că slujitorii lui Hipocrate și-au făcut datoria este și numărul relativ mic al bolnavilor, în Constanța (265), comparativ cu alte județe. Cu toate acestea, medicii și personalul care lucrează în Sănătate susțin că nu au primit nici acum stimulentul de risc în valoare de 500 de euro, promis celor care intră în contact cu pacienții infectați cu coronavirus.

Explicația ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, referitoare la această situație, întâlnită și în țară, a fost că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu a primit, nici măcar pentru luna martie, de la spitale, lista cu numele celor care se califică pentru plata stimulentului. Având în vedere declarația acestuia, pe plan local, toată lumea s-a mobilizat și a fost întocmită lista cu pricina, tocmai pentru a nu mai exista niciun motiv de neplată.

Cum spuneam, în județul nostru, nimeni nu a primit niciun ban, lucru confirmat de către medicii cu care am luat legătura.

Spre exemplu, dr. Eugenia Muja, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a fost pe baricade de la începutul pandemiei de coronavirus și nu s-a plâns nici măcar o secundă de volumul de muncă, de oboseala acumulată pe parcursul zilelor în care a tratat bolnavii cu noul coronavirus. Specialistul ne-a declarat că aceste stimulente sunt foarte importante, dar ar fi trebuit să se dea, deja, dacă tot li s-au promis. "Am auzit că prin țară s-au dat și nu spun că este, neapărat, vinovat cineva de această situație, dar așteptăm și noi. Avem colegi de la Ploiești, care au primit fluturași pe care a fost trecut și acest stimulent", a precizat medicul.

La Județean, banii sunt primiți doar de o parte dintre angajați

Alți doctori, în schimb, nu știu sigur dacă vor intra sau nu în posesia banilor promiși de la București. Dr. Cristina Voicu, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ne-a declarat că ea știe că unitatea sanitară nu intră la bonificație. "Nu știu cum este cu Ambulanța, UPU. Nu mi se pare corect, dar nu avem ce face. Toți am fost expuși, am avut și încă avem pacienți suspecți de care ne ocupăm. Cert este că și cei care facem gărzi suntem expuși, pentru că nu poți ști cu exactitate dacă pacientul respectiv este infectat sau nu", și-a exprimat ea, opinia. La rândul său, dr. Mihaela Pundiche a spus că nu știe exact cine trebuie să primească cei 500 de euro și că nu cunoaște criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru a primi această sumă.

Pentru a ne lămuri în privința acestei situații, l-am contactat pe președintele Sindicatului Sanitas Constanța, Nicolae Manea. El a spus că a luat legătura cu toate spitalele care ar fi trebuit să acorde banii promiși, inclusiv cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cursul acestei săptămâni s-au trimis și tabelele nominale cu toți beneficiarii și acum așteaptă acordarea efectivă, a acestor bonusuri. Oricum, el ne-a confirmat că niciun cadru medical constănțean nu a primit stimulentul în discuție.

"Până la acest moment, nu a primit banii niciun salariat, dar sperăm ca până la sfârșitul săptămânii toată lumea să intre în posesia banilor. Nu primesc toate spitalele, pentru că în Ordonanța nr. 43 spune foarte clar că beneficiari sunt doar cei care sunt implicați direct în acțiuni de recoltare, diagnosticare, transport, echipare și tratament. La nivelul județului Constanța, se regăsesc pe listă angajații de la Ambulanță, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Militar, Spitalul TBC, Spitalul Medgidia. La Spitalul Clinic Județean de Urgență vor primii banii numai cei care au fost implicați direct în consultul bolnavilor infectați și la fel se întâmplă și în cazul Spitalului Municipal Mangalia. Ca urmare, la SCJU, vor primi bani cei din UPU, dar și cadre medicale de pe alte secții. Spitalul a făcut o listă, asumată de către manager, care a fost trimisă la CJAS. Noi am făcut toate diligențele să primească tot personalul, dar a fost decizia directorului. Cred că, în total, ar fi vorba de circa o mie de persoane, medici, asistenți, brancardieri, infirmieri", a adăugat Manea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4683 secunde