Un nou cimitir la Constanţa. Complexul mortuar va avea biserică și case funerare

6786

Articole de la același autor

Cu cimitirele de stat pline şi supraaglomerate, constănţenii se văd nevoiţi ca, atunci când îi loveşte necazul, să găsească foarte repede, într-o zi, două, loc unde să-şi înmormânteze rudele. Un nou cimitir privat va fi amenajat în apropierea Constanţei, în perioada următoare. Investiţia este realizată de patronii de la Casa Albastră.

Criza de locuri de veci este binecunoscută în Constanţa. Cimitirele din Viile Noi, Brătianu, precum şi cel Central, nu mai au locuri disponibile de ani de zile. Concesiune nu se mai face de mai bine de şase ani. Locurile de veci în pământ aproape că nu mai există. Se mai vând doar cripte, la preţuri de mii de lei. În aceste condiţii, pentru mulţi aflaţi la necaz, singura soluţie este achiziţionarea unui loc într-un cimitir privat. Iar, în Constanţa, este, în prezent, unul singur.



Patronii caselor mortuare „Casa Albastră” intenţionează să amenajeze un complex mortuar, la ieşire din Constanţa, pe drumul spre Poiana, în apropierea Târgului de legume – fructe. Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa urmează să avizeze elaborarea unui Plan Urbanistic pentru modificarea reglementărilor urbanistice aprobate pentru parcela A 610/1, Lot 1 + Lot 2, municipiul Constanţa, zona delimitată de DN 3C, DE 611 şi DE. Iniţiatorul proiectului este SC Proximus Andremar SRL şi planul are la bază deja un Aviz de Oportunitate şi un Certificat de Urbanism, emise în 2019 de către Primăria Constanţa. Este vorba despre un teren de 50.000 metri pătraţi, proprietate a SC Proximus Andremar SRL. Iniţial, acesta avea categoria de folosinţă arabil, fiind extravilan. În 2012, printr-o Hotărâre de Consiliu Local a fost indus în intravilan, pentru construire hale produse agroalimentare.

Resistematizare rutieră

Terenul de cinci hectare se află pe DN 3C şi pe el nu se află alte construcţii. Destinaţia propusă prin noul PUZ este aceea de Gospodărire comunală – cimitir. Investitorul se angajează să asigure o suprafaţă minimă de spaţii plantate, de 40% din suprafaţa parcelei. De asemenea, conform legilor în vigoare, gardul cimitirului va fi dublat cu o perdea de arbori.



În urma studiului de trafic şi circulaţie realizat pentru elaborarea PUZ-ului şi având în vedere funcţiunea de cimitir propusă, este necesar să se asigure posibilitatea intrării în incintă a convoaielor mortuare. „Acest lucru, precum şi lipsa unui loc de întoarcere, impune realizarea unei benzi de stocaj pentru viraj la stânga. Pentru convoaiele mortuare care virează la dreapta pentru a intra în incintă se impune, de asemenea, realizarea unui buzunar de stocaj. Pentru virajul la dreapta la ieşire este necesară o bandă de accelerare”, se arată în memoriul depus la Agenţia de Mediu.



În interiorul complexului, pe lângă cimitir, vor fi amenajate spaţii comerciale, un restaurant, birouri administrative, o hală de producţie şi va fi construită o biserică. Sunt prevăzute 99 de locuri de parcare, deşi necesarul calculat din proiect ar fi de 71 de locuri. Cimitirul va cuprinde atât cripte subterane cât şi construcţii supraterane pentru cripte, columbar, osuar, spaţii pentru servicii funerare şi spaţii pentru ceremonii funerare – capele, case mortuare, case funerare.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1532 secunde