Un nou cartier rezidențial. Turnuri cu zece etaje și sens giratoriu pe Baba Novac

3734

Articole de la același autor

Zona Energia din Constanța renaște. În locul fostei fabrici de plastic și a imensei platforme industriale, de ani de zile o ruină, vor fi ridicate blocuri turn, vor fi amenajate străzi, trotuare, spații verzi și locuri de joacă. Actualul proprietar al terenului a inițiat un Plan Urbanistic Zonal și le cere părerea constănțenilor vizavi de ceea ce vrea să facă acolo.


Bucăți de zid care stau să cadă, haite de câine, gunoaie… Ani de zile, locuitorii zonei Energia s-au chinuit cu ruinele fostei fabrici Energia. Acum, au șansa să ajungă să locuiască într-un cartier adevărat. Planurile investitorilor pentru hectarele de pe strada Baba Novac nr. 165 sunt mărețe: blocuri de zece etaje, mai multe străzi noi și chiar un sens giratoriu nou, pe strada Baba Novac.
Astfel, în locul fostei platforme industriale, proprietarul terenului, SC Sterk Plast SRL, propune, prin Planul Urbanistic Zonal, mai multe zone mixte, de locuit, dar și peste 4.450 de metri pătrați de zonă verde. De asemenea, vor fi realizate mai multe parcări subterane, dar și supraetajate. Pe zona verde, sunt prevăzute spații plantate cu acces public, parcaje la sol, locuri de joacă pentru copii în aer liber și terenuri de sport în aer liber. Noul PUZ vizează realizarea a cinci străzi noi cu amprize de minimum nouă metri, organizate cu parte carosabilă de șase metri și trotuare aferente de 1,5 metri. În ce privește zonele de locuit, vor fi ridicate blocuri cu patru, opt și zece etaje.


Dezbatere publică pentru noul proiect
Proiectul se află pe site-ul Primăriei Constanța, iar publicul este invitat ca, până pe 25 martie, să facă propuneri și observații vizavi de această zonă. De asemenea, pe data de 22 martie, la sediul Primăriei Constanța, de pe bulevardul Tomis nr. 51, va avea loc o dezbatere publică vizavi de Planul Urbanistic Zonal propus de investitori.


Reamintim că pe 6 octombrie 2017, SC Solid House SRL a obținut Autorizația de desființare nr. 77 pentru construcțiile industriale existente la adresa Baba Novac nr. 165. Este vorba despre 59 de resturi de corpuri de clădiri, C1 – C59, dar și vechiul gard al fabricii.


Oamenii care trăiesc în zonă se bucură că cineva se preocupă de aceste ruine și chiar vrea să construiască acolo un cartier nou. "În sfârșit, scăpăm de toată mizeria și dezastrul de aici. Ani de zile am trăit cu frica în sân, cu haite de câini hălăduind prin zonă, aciuate în fosta fabrică, cu hoți bătând și ciocănind toată noaptea, în căutare de fier vechi. Indiferent ce vor face, că vor fi case, blocuri, parc, tot este mai bine decât ce a fost până acum", ne-a mărturisit M.P., o locatară din zonă. 


Sunt și unii, mai nostalgici ai vremurilor comuniste, care spun că zona putea fi folosită pentru amenajarea unui parc industrial, atât de necesar Constanței. "Ce-a făcut aici, Ceaușescu a făcut bine. A venit apoi privatizarea și s-a distrus tot. Oamenii au rămas fără locuri de muncă. Sunt și acum foști angajați ai Energia care se chinuiesc să își recupereze pensiile. Chiar dacă s-au construit multe blocuri în zonă, industria este aproape inexistentă la Constanța", este de părere un alt constănțean.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5746 secunde